1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lappeenranta

Lappeenrannan sisäurheiluhallin muoto hahmottui – alustava tavoitehinta on 8 miljoonaa euroa

Monikäyttöinen halli vastaa ensisijaisesti yleisurheilijoiden tarpeisiin. Paikaksi on tarkasteltu kolmea vaihtoehtoa.

Lappeenranta
Juoksurata Porin stadion
Kuvituskuva.Antti Laakso / Yle

Lappeenrantaan suunniteltavan uuden sisäurheiluhallin muoto ja alustava tavoitehinta ovat hahmottuneet. Tavoitehinta on tässä vaiheessa noin kahdeksan miljoonaa euroa.

– Hinta koskee rakennusta. Sijoituspaikka määrittelee aikanaan lopulliset kustannukset, projektijohtaja Ilkka Oksman Lappeenrannan kaupungilta kertoo.

Suunnitelmaluonnoksen mukaan halli täyttäisi ensisijaisesti yleisurheilun tarpeet, mutta sitä voisivat käyttää myös esimerkiksi pesä- ja jalkapalloilijat. Halli sopisi myös terveysliikuntaan ja massatapahtumien järjestämiseen.

Yleisurheilulle monipuoliset harjoittelutilat

Yleisurheilua varten hallissa on 200 metrin pituinen kiertävä juoksurata, jossa on neljä kiertävää rataa kaarrekallistuksin. Lisäksi keskellä on kuusi 60 metrin pituista juoksurataa, pituus- ja kolmiloikkapaikat, seiväs- ja korkeuspaikat, sekä kiekon, keihään ja kuulan heittopaikat seinäpressuun.

Hallissa olisi mahdollista järjestää kansallisen tason ja vähintään junioreiden SM-tason hallikisoja.

Halliin tulisi siirrettävät katsomot. Katsomovaraus on noin 300 ihmiselle.

Hallin sisäkorkeus olisi 12 metriä. Hallin ulkomitat olisivat 60 x 98 metriä.

Aukirullattava tekonurmi palloilulajeille

Palloilulajeja varten hallissa olisi auki rullattavia tekonurmimattoja, kuten muissa vastaavissa halleissa Suomessa.

Tekonurmen avulla halliin saadaan noin 45 x 85 metrin kokoinen sisäpelitila esimerkiksi pesäpalloa ja jalkapalloa varten. Täysimittaisesta pallokentästä ei ole kyse.

Halliin saadaan sijoitettua muun muassa pesäpallon lyöntipaikka. Hallissa onnistuisivat myös pesäpallon heittoharjoittelu ja juoksut.

Massatapahtumille tilaa

Hallin keskiosa juoksuratojen sisällä voidaan kaupungin mukaan toteuttaa lattiamateriaalilla, joka soveltuu yleisurheilun ohella myös koulujen sisäliikuntaan.

Halliin sopisi esimerkiksi kiipeilyseiniä, nurkkaosiin kuntosalitilaa, sekä muun muassa voimistelu- ja crossfit-telineitä.

Hallissa voisi kaupungin mukaan harrastaa monipuolisesti sisäliikuntaa, frisbeegolfia, pyöräilyä sekä järjestää kisoja, tapahtumia ja näyttelyitä.

Paikka vielä auki

Sisäliikuntahallin sijoituspaikkaa ei ole vielä lyöty lukkoon. Hallin ohjaus- ja asiantuntijatyöryhmän mukaan paikan pitää kuitenkin olla käyttäjien kannalta keskeinen ja sen tulee olla kaupungin omistamalla maalla, jolloin tontin hankkimisesta ei tule erillisiä kustannuksia.

Yhtenä vaihtoehtona on tarkasteltu Saimaan ammattiopisto Sampon lämmitettävää tekonurmea. Uusi lämmitettävä tekonurmi voitaisiin rakentaa toiseen paikkaan keskusta-alueella.

Muita vaihtoehtoja ovat Harapaisen pelto autoliikkeiden takana tai Opintien varikon alue Prisman lähellä.

Työryhmä tarkastelee sijaintia vielä tarkemmin, kun eri vaihtoehtojen kustannuksista on saatu arviot. Kustannuksiin vaikuttavat muun muassa infrastruktuurin rakentamiskustannukset.

Kaksi hallia valmistelussa

Lappeenrannan kaupunki suunnittelee samaan aikaan sekä sisäliikuntahallia että monitoimijäähallia. Monitoimijäähallista kaupunki odottaa vielä muun muassa tarkempia arvioita investointikustannuksista.

Monitoimijäähallin paikaksi on tarkastelussa kaksi vaihtoehtoa: Lappeentien kattaminen keskustassa sekä Kisapuisto.

Kaupunki ei ole vielä tehnyt päätöstä kummankaan hallin rakentamisesta vaan tässä vaiheessa niitä suunnitellaan.

Lue seuraavaksi