Lapin lentoasemat mukaan matkailun nousukiitoon – Ivaloon lähes tuplasti konepaikkoja

Lapin lentoasemia laajennetaan 55 miljoonalla eurolla, josta 10 miljoonalla Ivalossa. Näin kasvaa esimerkiksi Ivalon lentoaseman asemataso.

Lapin matkailu
Jarmo Pyhäjärvi, Ivalon lentokenttä, päällikkö
Ivalon lentoasemalla laajennetaan parhaillaan asematasoaluetta. Lentoaseman päällikkö Jarmo Pyhäjärvi kertoo laajennusten olevan jo täydessä vauhdissa.

– Lapin matkailu on kehittynyt hyvällä vauhdilla ja me haluamme olla siinä mukana.

Näin toteaa Ivalon lentoaseman päällikkö Jarmo Pyhäjärvi ja osoittaa koneita, jotka ovat täydellä hurinalla kaivamassa ja tasoittamassa maata lentoaseman nykyisen asematason jatkeeksi. Sinne on tarkoitus tehdä uusia pysäköintipaikkoja lentokoneille.

Ivalon lentoaseman osalta uudet laajennustyöt alkoivat toukokuun puolivälissä. Aluksi tämän kesän aikana tarkoitus on laajentaa asematasoaluetta 3,5 hehtaarilla. Nämä työt eivät vaikuta lentoliikenteeseen ja valmistuvat syyskuussa.

Ivalon lentokentän laajennus
Pyhäjärvi näyttää kartassa harmaalla näkyvää asematason laajennusaluetta.Linda Tammela / Yle

Lappi houkuttelee yhä ja matkustajamäärät nousevat

Lappi on ollut kovassa nosteessa jo jonkin aikaa ja lentokenttien matkustajamäärät ovat nousseet runsaasti. Viime vuonna matkustajia oli 1,3 miljoonaa Lapin lentokentillä yhteensä. Siten matkustajamäärä kasvoi yhteensä 23 prosentilla. Eniten matkustajamäärät nousivat Rovaniemen, Kittilän ja Ivalon lentokentillä. Rovaniemellä lisäystä tuli 19 prosenttia, Kittilässä 26 prosenttia ja Ivalossa 17 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Ivalon lentoasema valittiin vuoden lentoasemaksi 2017 ja se oli Finavian asiakastyytyväisyyskyselyssä ensimmäisenä. Päällikkö Pyhäjärvi iloitsee tunnustuksessa ja kertoo Ivalon saamasta palautteesta:

– Hienosti onnistuttiin viime vuonna, saatiin hyvää palautetta ja kaikki toimi hyvin, kehuu Pyhäjärvi.

Uusilla laajennuksilla halutaan vastata näihin kiitoksiin – tarkoitus on tehdä asiakkaan lentokenttäkäynnistä helpompaa ja sujuvoittaa sitä.

Ivalon lentokenttä, vuoden lentokenttä
Ivalon lentokentällä iloitaan tunnustuksesta vuoden 2017 lentoasemaksi. Viimeksi samainen tunnustus tuli Ivaloon vuonna 2001.Linda Tammela / Yle

Tuplasti pysäköintipaikkoja koneille

Vielä toistaiseksi Ivalossa on paikat neljälle isolle matkustajakoneelle, mutta laajennuksen myötä paikat lähes tuplaantuvat – asematasolle mahtuu siten yhteensä seitsemän isoa konetta sekä muutama niin sanottu bisneskone.

Pyhäjärvi esittelee kartasta, miten uudet paikat on suunniteltu toteutettavaksi ja kertoo, mitä kaikkea on otettava huomioon laajennuksia tehdessä. Uudet paikat ovat hieman ahtaammin kuin vanhat. Tulevaisuudessa näillä uusilla pysäköintipaikoilla koneiden liikuttamiseen käytetäänkin pushback -traktoreita.

– Hyvällä vauhdilla edetään, toteaa Pyhäjärvi töiden kulusta.

Laajennuksia on tehty runsaasti viime vuosina Suomen lentoasemilla. Tällä hetkellä Lapin kenttien lisäksi töitä tehdään muun muassa Helsinki-Vantaalla. Ivalossa taas viimeisin laajennus valmistui vain pari vuotta sitten. Tuolloin koko terminaali uudistettiin täysin ja se laajeni kaksi kertaa aikaisempaa isommaksi.

– Tarkoitus on helpottaa matkustajien lentokenttäpolkua ja pitää asiakastyytyväisyys yhä hyvällä tasolla.

Ivalon lentoaseman päällikkö Jarmo Pyhäjärvi

55 miljoonaa Lapin lentokentille, josta Ivaloon 10 miljoonaa

Lapin lentokenttien kehitysohjelma on 55 miljoonan suuruinen. Kahdelle vuodelle Ivalon osuudeksi on varattu 10 miljoonaa euroa.

Tavoitteena on paitsi parantaa matkustajien lentokenttäkokemuksia, mutta nostaa myös palveluiden tasoa ja kiinnittää huomiota turvalliseen liikennöintiin lentojen ja matkustajien määrän noustessa.

Ivalon lentokenttä, Avvila girdingieddi
Ivalossa asematason laajennustyöt ovat täydessä vauhdissa.Linda Tammela / Yle

– Tarkoitus on helpottaa matkustajien lentokenttäpolkua ja pitää asiakastyytyväisyys yhä hyvällä tasolla, kertoo Jarmo Pyhäjärvi.

Asematason laajennuksen lisäksi Ivalon lentoaseman osalta laajennetaan ensi vuonna terminaalirakennusta. Tuolloin lentokentälle rakennetaan kokonaan uusi aula ja uloskäynti saapuville matkustajille sekä uusi, toinen matkatavarahihna. Tämän kyseisen tulevan laajennuksen koko on 1 000 neliömetriä.