Ministeri Saarikko nihkeänä Meri-Lapin synnytyksiin – karvalakkilähetystö kävi Helsingissä

Torstain tapaamisessa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ei vakuuttunut merilappilaisten perusteluista jatkaa Länsi-Pohjan synnytyksiä.

poikkeusluvat
Nimienkeräyslaatikko synnärin säilymiseksi
Synnytysosaston säilyttämiseksi Meri-Lapissa on taisteltu pitkään.Risto Koskinen / Yle

Meri-Lappi on vedonnut perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikkoon (kesk.) Länsi-Pohjan synnytysten poikkeusluvan puolesta. Sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Ritva Sonntag kertoo, että torstain tapaaminen ei herättänyt toiveita poikkeusluvan saamisesta, mutta toisaalta ministeri ei sanonut vielä lopullista sanaansa.

– Ministeri vetosi lähinnä synnytysten vähäiseen määrään, mutta esiin nousi myös yhteisyrityksen perustaminen, Sonntag kertoo.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin on anottava synnytyksille poikkeuslupaa, koska kiireellisen hoidon asetus sallii synnytykset vain, jos niitä on vuodessa vähintään tuhat. Meri-Lapissa synnytyksiä on vuodessa noin 500.

Viime vuonna Saarikko lupasi Meri-Lapin synnytyksille kahden vuoden jatkoajan, jos alueella ei perusteta yhteisyritystä.

– Vaikka vaikuttaa siltä, että lupa on kovassa, niin yritämme vaikuttaa asiaan viimeiseen asti, Sonntag sanoo.

Myös kunnilta vetoomus

Alueen edustajat tapasivat ministerin torstaina ja esittivät ministerille poikkeuslupahakemuksen lisäksi alueen kuntien vetoomuksen.

– Vetosimme siihen, että Oulun ja Kemin välisen tien remontti kestää useita vuosia, mikä vaikeuttaa hätätilanteissa Ouluun menoa. Nostimme esiin myös sen, että Oulun lasten- ja naisten sairaala valmistuu vasta vuonna 2021 eikä yhteisyritys tuo Länsi-Pohjan synnytyksiin käytännön muutoksia, Sonntag listaa.

Lisäksi keskustelussa ministerin kanssa nostettiin esiin pohjoisen erva-alueen työnjako, josta ei ole vielä sovittu.

– Muistutimme ministeriä myös siitä, että hänen itsensä tilaaman Hannes Mannisen ja Maija Raskin selvityksen mukaan synnytyksiä kannattaa jatkaa Länsi-Pohjassa, Sonntag kertoo.

Meri-Lappia ministeritapaamisessa edustivat Sonntagin lisäksi Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi ja torniolainen kansanedustaja, keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni.

Synnytykset eivät välttämättä lopu Meri-Lapissa, vaikka poikkeuslupaa ei myönnettäisi, sillä edessä voi olla vuosien oikeustaistelu.