1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kultaranta

Yle seurasi – Ilmastonmuutos puhutti Kultarannassa, poliitikoilta penättiin rohkeampia ratkaisuja

Voit katsoa keskustelun presidentin kesäpaikalta Naantalista klikkaamalla jutun kuvaa.

Kultaranta
Päätösistunto: Talous ja ympäristö - kohti yhteistä hyvinvointia?
Päätösistunto: Talous ja ympäristö - kohti yhteistä hyvinvointia?

Kultaranta-keskustelujen (siirryt toiseen palveluun) päätösistunnossa pohdittiin talouden ja ympäristön hyvinvoinnin yhteensovittamista.

Vastauksia tähän kysymykseen etsivät europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.), EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen, ST1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen ja Gold & Green Foodsin toimitusjohtaja Maija Itkonen. Keskustelun veti Demos Helsingin neuvonantaja Tuuli Kaskinen.

Keskustelijoilta penättiin vastauksia erityisesti siihen, miten poliitikot uskaltaisivat tehdä ilmastonmuutoksen torjumisessa rohkeampia ratkaisuja.

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) painotti keskustelun aluksi, että EU:ssa on tehty hyviä päätöksiä ilmastonmuutoksen kitkemiseksi. Hautala sanoi esimerkkinä muutama päivä sitten tehdyn linjauksen uusituvan energian tavoitteista.

– On tällainen mielenkiintoinen tieto, että kotitaloustuotantoa sähköstä ei tämän perusteella jatkossa verotettaisi, mikä voisi olla valtava potentiaali lisätä uusiutuvan energian hajautettua tuotantoa. Meillä on paljon uusia innovatiivisia ajtuksia, jotka eivät tarvitse miljardiluokan investointeja.

Hautalan mukaan yhteistyö sujuu hyvin esimerkiksi Kaakkois-Aasian maiden, Kanadan ja Etelä-Amerikan maiden kanssa.

– Kuten on tullut esille USA on ongelmalapsi aika monelle. Keskinäinen riippuvaisuus on suurvaltojen välillä niin suurta, että USA tällä todennäköisesti vaikeuttaa omaa asemaansa. Se, joka ottaa etäisyyttä, kärsii siitä itse jossakin vaiheessa, Hautala miettii.

Sitran vanhemman neuvonantajan Oras Tynkkysen mukaan paljon on saatu aikaan ilmastonmuutoksen torjumisessa, mutta vaakakupissa kamppailevat ilmastonmuutoksen eteneminen ja sen kitkemiseksi tehtävät toimet.

–Kumpi pääsee voitolle. Se on jännittävä kysymys, hän pohti.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan kannattaa muistaa, että kun poliitikoilta vaaditaan rohkeita toimia, niin myös torjumattomuus tulee kalliiksi.

– Kiinassa ilmanlaatu on niin huono, että se leikkaa talouskasvua, hän huomautti.

Heidi Hautala nosti esiin, että suomalaisten hyviä käytäntöjä pitäisi viedä rohkeasti eteenpäin. Hänestä ei pitäisi vähätellä Suomen mahdollisuuksia vaikuttaa.

Oras Tynkkynen nosti esiin kannustimet, kun häneltä kysyttiin, mistä saadaan lisää rohkeutta päättäjille.

– Kun joku rohkenee tehdä ison avauksen niin kiitetään siitä. Sitä kautta yhä useampi uskaa tehdä rohkeita päätöksiä, hän sanoi.

EU ja Afrikka liittoumaksi?

EK:n Jyri Häkämies korosti keskustelussa Kiinan roolia ilmastonmuutoksen taltuttamisessa, ja kuinka siitä voivat hyötyä myös suomalaiset.

– Kiinalaisilla on rahaa ja valtava kyky toimeenpanna asioita. Tämä antaa mahdollisuusksia suomalasille yrityksille toimia tässä genressä, Häkämies sanoo.

Oras Tynkkysen mukaan Kiinassa esimerkiksi kivihiilen käyttö on laskenut. Hänen mukaansa Yhdysvallat ja Kiina ovat haluttomia ottamaan ilmastonmuutoksen torjumisessa johtajan roolia.

– Voisiko EU liittoutua esimerkiksi kehitysmaiden kanssa?, hän kysyi.

Ympäristölle haitalliset tuet pois

Konkreettisia ideoita ilmastonmuutoksen estämiseksi penättiin keskustelussa moneen kertaan. Keskustelijoiden tehtävänä oli keskustelun päätteeksi tehdä omat konkreettiset ehdotuksensa ilmaston lämpenemisen estämiseksi.

– Suomessakin on ollut ahdistavaa seurata, kuinka vaikeaa on ollut luopua ympäristölle haitallisista tuista. Aloitetaan kotoa siis. Oraksen mainitsema nopea oppiminen on myös hyväksi, Hautala sanoi.

Päästökaupassa Hautala mainitsi Kiinan ja Yhdysvalloissa Kalifornian, jonka suuntaan pitäisi kääntyä.

Tynkkynen alleviivasi, että tarvitaan ilmastojohtajuutta. Se on hänen mukaansa juurisyy ilmastonmuutoksen torjuntaan.

– Kaikki ne joilla on suuri valta on myös suuri vastuu, hän sanoi.

ST1:n Mika Anttosen mukaan pitäisi kiinnittää huomiota päästökauppaan ja hiilensitomisvelvollisuuteen.

– Eli syntyisi hiilipörssi, jossa rahaa maksavat ne jotka päästävät ja saavat ne jotka sitovat. Aika yksinkertainen periaate. Raha saataisiin liikkumaan suoraan toimijoiden välillä, Anttonen mietti.

Sunnuntaina alkaneet Kultaranta-keskustelut järjestetään nyt kuudetta kertaa. Tapahtumaan on kutsuttu noin sata keskustelijaa yhteiskunnan eri tahoilta. Mukana on poliitikkoja, virkamiehiä, tutkijoita ja elinkeinoelämän edustajia.

Lue myös:

Yle seurasi – Kultaranta-keskustelut alkoivat, YK:n Miroslav Lajcak: Olemme menettäneet kykymme kuunnella toista osapuolta

Yle seurasi – Kultaranta-keskustelut alkavat, presidentti Niinistö: EU ei ole tarpeeksi vahva, että sitä kuunneltaisiin

Lue seuraavaksi