1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verkkokauppa

Meneekö sormi suuhun nettiostosten tullaamisen kanssa? Tulli kehitti uuden laskurin shoppailijoiden avuksi

Asiakkaan rooli, jos ajatellaan tullausta, on yllättävän iso, tulliylitarkastaja Nadja Painokallio kertoi Radio Suomen Päivän haastattelussa perjantaina.

Tulliylitarkastaja Nadja Painokallio esittelee nettitullausta. Kuva: Jari Mäkäräinen / Yle

Netistä ostamiseen ja tilaamiseen liittyy monta sudenkuoppaa, joista selviytyminen voi olla asiakkaalle hankalaa. Tulli on vastannut tähän kehittämällä uuden Mitä maksaa? -palvelun.

– Netistä tilaamiseen liittyy rajoituksia ja verotuksellisia asioita. Asiakkaan rooli, jos ajatellaan tullausta, on yllättävän iso, mikä ehkä tulee yllätyksenä asiakkaalle, tulliylitarkastaja Nadja Painokallio kertoi Radio Suomen Päivän haastattelussa perjantaina.

Mitä maksaa? -tullausoppaassa (siirryt toiseen palveluun) olevan laskurin avulla voi arvioida ostoksensa tullimaksun ja arvonlisäveron määrää sekä ostoksensa kokonaishintaa. Tavoitteena on, että nettiostoksia tehnyt saa laskettua maksut kerralla oikein.

– Yksi asia, jota olemme halunneet painottaa, on se, että verkkokaupan sijaintimaa ei ole ratkaiseva asia, vaan se mistä tavara toimitetaan, Painokallio totesi Radio Suomen Päivässä.

Verkkokaupan sijaintimaa ei ole ratkaiseva asia.

Nadja Painokallio, tulliylitarkastaja

Tullausoppaassa todetaankin, että "jos verkkokauppa toimittaa tavaran EU:n ulkopuolelta, sinun on yleensä tullattava tavara ja maksettava siihen maahantuontiverot".

Painokallion mukaan eniten netistä tilataan vaatteita, laukkuja, kosmetiikkaa, auton varaosia ja ravintolisiä. Viimeksi mainittuja tilataan Painokallion mielestä "yllättävän rohkeastikin".

Nettishoppailijoille päänvaivaa aiheuttaa usein juuri vaatteiden tullaus, mutta uuden laskurin uskotaan helpottavan myös sitä. Painokallio arvioi, että yksi syy netistä ostettujen vaatteiden tullauksen monimutkaisuuteen voi olla se, että vaatteet on jaettu useaan eri alakategoriaan, koska eri vaatekappaleista kannetaan erilaista tullia.