Kahvakuulalla kyytiä masennukselle – Tuore tutkimus vahvistaa liikunnan olevan lääkettä

Voimaharjoittelu painoilla kasvattaa lihaksia ja vahvistaa luustoa. Se voi myös hoitaa ja ehkäistä masennusoireita.

kuntoliikunta
Kahvakuulatreenausta.
AOP

"Liike on lääke", sanotaan. Jo jonkin aikaa on ollut tiedossa, että aerobinen liikunta (esim. kävely, juoksu, uinti ja pyöräily) voivat toimia terapian tukena masennuksen lievittämisessä. Nyt laaja amerikkalaisselvitys antaa viitteitä siitä, että myös anaerobinen liikunta, kuten painojen avulla tehty kuntoilu, lievittää ja jopa estää masennusoireita.

Yhdysvalloissa vastikään tehdyssä tieteellisessä meta-analyysissä (siirryt toiseen palveluun) käytiin läpi 33 eri tutkimusta, joissa oli tarkasteltu masennuksen ja voimaharjoittelun yhteyttä. Tutkimuksissa oli mukana yhteensä lähes 2000 eri-ikäistä miestä ja naista.

Kymmenien erillisten tutkimustulosten yhteenveto todisti, että painojen kanssa tehty harjoittelu vähensi masennusoireita merkittävästi. Treenaamisesta hyötyivät sekä miehet että naiset ja kaikenikäiset tutkittavat. Mieliala myös koheni riippumatta siitä, kuinka paljon lihasvoima kasvoi harjoittelun myötä.

Tutkimuksessa ei selvitetty, miksi treenaaminen kohentaa lihasten lisäksi myös mielialaa. Tutkimusryhmän vetäjä Brett Gordon Limerickin yliopistosta (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin arvioi, että vaikutus saattaa johtua useista sekä psykologisista että fysiologisista seikoista.

Pelkkä odotus voimaharjoittelun hyvistä vaikutuksista voi olla yksi selitys, mutta myös liikuntaan liittyvä sosiaalinen vuorovaikutus ja toisten ihmisten tuki voivat edesauttaa hyvien vaikutusten syntymistä.

Kuinka paljon liikuntaa on tarpeeksi?

Tarkkaa reseptiä siitä, kuinka paljon ja miten raskasta voimaharjoittelun pitäisi olla, ei kuitenkaan tutkimusten perusteella pystytty antamaan.

Yleisohjeena liikkumiseen voi käyttää Maailman terveysjärjestön WHO:n suositusta, jonka mukaan aikuisten olisi hyvä liikkua keskirasittavasti 150 minuuttia viikossa. Vaihtoehtoisesti rasittavaa aerobista liikuntaa tarvitaan suosituksen mukaan 75 minuuttia viikossa. Voimaharjoitteluun yleinen ohje on kaksi harjoittelukertaa viikossa.

Viime aikoina on huomattu, että pienikin liikunta kerrallaan on hyödyllistä. Jo tunti liikuntaa viikossa pienentää masennusriskiä. Portaiden kiipeäminen hissin käyttämisen sijaan tai lähikauppaan käveleminen autolla ajamisen sijaan ovat hyviä tapoja lisätä liikuntaa elämään.