1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Hallitus vastaa soten valinnanvapautta koskeviin muutosvaatimuksiin maanantaina – Oikeuskanslerinvirastolta vihreää valoa vastinemenettelylle

Oikeuskanslerinviraston mukaan hallituksen ei tarvitse tuoda eduskunnalle täydentävää esitystä soten valinnanvapaudesta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hallituksen vastaus soten valinnanvapausmallia koskeviin muutosvaatimuksiin esitellään eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle maanantaina aamupäivällä. Valiokunnan kokouksen jälkeen hallitus julkistaa vastauksensa päälinjat.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on tyytyväinen oikeuskanslerinviraston linjaukseen, jonka mukaan soten valinnanvapauteen vaadituista muutoksista ei tarvitse antaa eduskunnalle täydentävää esitystä.

–Halusimme hakea kuitenkin vielä oikeudellista varmuutta tälle ratkaisulle, ja näin oikeuskansleri on tänään todennut, että on mahdollista edetä niin kutsutulla vastinemenettelyllä eli tehdä nämä muutokset eduskunnassa, eikä tähän tarvita täydentävää esitystä, Saarikko totesi päivällä eduskunnassa.

Täydentävä esitys olisi vaatinut asian käsittelyä eduskunnan täysistunnossa ja lausuntokierros olisi venyttänyt sote-uudistuksen eduskuntakäsittelyä.

SDP vaatii pääministerin ilmoitusta

Oppositiosta SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii soten valinnanvapauteen tehdyistä korjauksista pääministerin ilmoitusta.

Rinteen mielestä koko eduskunnan pitäisi päästä keskustelemaan valinnanvapauden aikataulusta ja maakuntien järjestämien sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksesta sekä siitä, pitäisikö valinnanvapausmallille hakea EU-komission kilpailuoikeudellinen siunaus.