Häiriköt piinaavat Enontekiölle paenneita syyrialaisia

Poliisi pyytää yleisöltä apua häiriköiden tunnistamiseksi.

ääriliikkeet
Vihainen nyrkki, jonka päällä rauhoittava käsi.
Matti Myller / Yle

Enontekiön kunnanvaltuuston puheenjohtajisto on antanut harvinaisen julkilausuman, jonka mukaan kunta tuomitsee jyrkästi kaikenlaiset rasistiset ääriliikkeet ja niiden toiminnan Enontekiöllä.

– Kunnanvaltuusto on päättänyt vastaanottaa kiintiöpakolaisia ja on siten vastuussa heistä ja heidän turvallisuudestaan samanarvoisina kuntalaisina kuin muistakin. Kunnan niin viranhaltija- kuin luottamusmiesorganisaatiot tekevät kaikkensa tämäntyyppisen toiminnan kitkemiseksi pois yhteiskunnasta, julkilausumassa todetaan.

Enontekiön kunnassa on kiintiöpakolaisina kolme syyrialaisperhettä, yhteensä 20 henkilöä. He ovat kunnan historian ensimmäiset kiintiöpakolaiset.

Pakolaiskoordinaattori Miliza Kimmelin mukaan syyrialaispakolaiset ovat kertoneet, että heidän autojensa renkaita on puhkottu ja heitä on häiritty muillakin tavoilla.

Esimerkiksi yksi humalainen oli yrittänyt tunkeutua pakolaisperheen autoon, ja heidän ovilleen on koputeltu öisin. Lisäksi sosiaalisessa mediassa on julkaistu videoita, joissa pakolaisperheitä loukataan sanallisesti ja videoiden välityksellä.

Poliisi on ilmoittanut tutkivansa ainakin yhtä vahingontekoa. Toukokuussa puhkottiin kahden pakolaisperheen autojen takarenkaat. Torstain Enontekiön sanomissa (siirryt toiseen palveluun) poliisi pyytää apua yleisöltä tekijöiden tunnistamiseksi.

Lue myös

Kurdiperheen raskas matka sodan runtelemasta Syyriasta Enontekiölle – "Olemme tulleet kotiin"