1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Duudsonit Activity Park

Tornion Duudsonit Activity Park sortui huonon hitsauksen takia – vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin Suomessa

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa kuntien rakennusvalvontojen yhdistämistä erityisosaamisen takaamiseksi joka alueelle.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Onnettomuustutkintakeskus on saanut valmiiksi Tornion Duudsonit Activity Parkin katon romahtamisen tutkinnan. Onnettomuuden syyksi on varmistunut puupalkkeja kannattelevien kahden teräskengän pettäminen, mikä johtui pääosin huonosta hitsausliitoksesta.

Keskuksen mukaan vastaavia onnettomuuksia voi tapahtua muuallakin Suomessa.

– Suomessa on muitakin rakennuksia, joiden epäonnistunut suunnittelu ja toteutus mahdollistavat suuren onnettomuuden vaaran, kirjoitetaan keskuksen tiedotteessa.

Rakennus oli otettu käyttöön puutteista huolimatta

Tornion tapauksessa kunnan rakennusvalvonta oli vaatinut kantavien rakenteiden tarkastuksia, koska vanhoja tehdasrakennuksia oltiin muuttamassa kokoontumistilakäyttöön. Vaatimuksia jouduttiin tehostamaan uhkasakolla.

Keskuksen mukaan rakennus oli käytössä, vaikka osa käyttöönoton edellytyksinä olleista toimenpiteistä oli edelleen tekemättä ja myös loppukatselmus puuttui.

Onnettomuustutkintakeskus halusi tuoda esiin myös sen, miten vaativaa vanhan tehtaan käyttötarkoituksen muuttaminen on.

– Se voi tulla yllätyksenä kokemattomalle kiinteistönomistajalle. Hankkeen aikana pidettiin useita katselmuksia, joissa puuttui aina tarvittavia dokumentteja. Palkkien kohta oli tarkastettu, mutta vikaa ei ikävä kyllä havaittu. Käyttöönoton jälkeenkään monia rakennusvalvonnan vaatimuksia ei ollut täytetty, sanoo johtava tutkija Kai Valonen.

Ratkaisuna isommat hartiat valvontaan

Keskuksen mukaan vastaavan onnettomuuden toistuminen voidaan ehkäistä vain rakenteiden tarkastuksella ja korjaamisella, mutta sekään ei ole ratkaisuna aukoton.

– Osaaminen ja tietoisuus kehittyvät havaittujen vaurioiden myötä, mutta tiedot vaurioista ja ongelmien ratkaisumalleista leviävät nykyisellään huonosti, keskus toteaa.

Onnettomuustutkintakeskus toistaakin vuonna 2004 antamansa ja vuosina 2011 ja 2012 toistamansa suosituksen rakennusvaurioiden yhteisen tietokannan kehittämisestä.

Lisäksi keskus toistaa vuonna 2007 antamansa suosituksen kuntien rakennusvalvontojen yhdistämisistä suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Näin saataisiin kullekin alueelliselle rakennusvalvonnalle riittävä erityisosaaminen erilaisten rakennusten ja rakenteiden valvontaan ja seurantaan.

Elämystehdas Lappariin kuuluvan Duudsonit-sisäaktiviteettipuiston katto romahti maaliskuussa Torniossa. Onnettomuudessa vältyttiin henkilövahingoilta, vaikka aivan sortuma-alueen vieressä oli useita lapsia leikkimässä ja pelailemassa.