Tanska maksaa korvauksia vankien kidutuksesta Irakin sodassa 2004

Tanskalaisen hovioikeuden mukaan 18 irakilaisvankia oli Tanskan valtion vastuulla, kun nämä joutuivat kidutuksen uhreiksi Operaatio Green Desertin aikana vuonna 2004.

Tanska
Tanskalaisia sotilaita Irakissa 2005.
Henning Bagger / EPA

Hovioikeus määrää Tanskan valtion maksamaan korvauksia 4 000 euroa kullekin 18 irakilaisvangille, kertoo Tanskan yleisradio DR (siirryt toiseen palveluun). Oikeusjutussa kantajina oli 23 ihmistä ja he vaativat alunperin reilun 16 000 euron korvauksia.

Kyse on tapauksesta, jossa Irakin sodan aikana vuonna 2004 Irakissa palvelleet tanskalaiset joukot luovuttivat Irakin turvallisuusjoukoille 36 vankia. Nämä joutuivat irakilaisten käsissä kidutetuiksi.

Hovioikeus totesi päätöksessään, että oikeuskäsittelyssä ei tullut toteen näytetyksi, että tanskalaiset sotilaat olisivat tienneet vankiensa joutuvan kidutetuiksi tai tanskalaiset olisivat altistaneet vangit väärinkäytöksille. Oikeus kuitenkin katsoo toisaalta olleen oletettavissa, että vangit joutuisivat jonkinlaisen epäinhimillisen kohtelun kohteeksi.

Oikeuskäsittely on kestänyt seitsemän vuotta. Irakilaisia edustanut asianajaja nosti ensimmäisen kanteen vuonna 2011. Tuolloin puolustusvoimat kielsi olleensa tekemisissä pidätysten kanssa.

Vuonna 2012 entinen Tanskan turvallisuuspalvelun upseeri vuoti iltapäivälehdelle videon, jossa tanskalaiset sotilaat seurasivat vierestä vankien pahoinpitelyä. Kanne on kestänyt myös Tanskan valtion yrityksen saada se hylätyksi tapauksen vanhentumiseen vetoamalla.