Sopu pohjoisten sairaanhoitopiirien työnjaosta lykkääntyy – haasteena pitkät välimatkat ja vähäinen väestö

Työnjaon on tarkoitus olla selvillä viimeistään lokakuussa. Pohjoinen erityisvastuualue kattaa lähes puolet Suomen pinta-alasta.

erikoissairaanhoito
Leikkausali
Jyrki Lyytikkä / Yle

Pohjoisten sairaanhoitopiirien työnjako lykkääntyy syksyyn. Keskittämisasetusten mukaisen työnjaon piti alun perin olla selvillä koko maassa heinäkuun alkuun mennessä. Pohjoisessa työnjakoneuvotteluja ovat vaikeuttaneet pitkät välimatkat sekä suppea väestöpohja.

Suomessa on viisi erityisvastuualuetta, joista Oulun yliopistollisen sairaalan erva-alue kattaa maantieteellisesti noin puolet Suomen pinta-alasta – Ylä-Lapista Keski-Pohjanmaalle. Oys-erva-alueella on viisi sairaanhoitopiiriä eli Lapin, Länsi-Pohjan, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit. Alueella sijaitsee kolme Suomen neljästä pienimmästä sairaanhoitopiiristä, mikä luo osaltaan haastetta työnjakoneuvotteluihin, kertoo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Juha Korpelainen.

Taustalla hallituksen asetus

Epävarmuustekijän koko kevään ajan tiiviinä jatkuneisiin neuvotteluihin on tuonut myös Meri-Lapin sote-ulkoistuksesta markkinaoikeuteen tehty valitus. Korpelainen kertoo, että tämä epävarmuustekijä poistui toukokuussa, kun Meri-Lapin sote-kilpailutuksesta markkinaoikeuteen valittanut terveysjätti Pihlajalinna veti valituksensa pois.

Korpelaisen mukaan sairaanhoitopiirien on löydettävä neuvotteluissa yhteisymmärrys siitä, missä alueen sairaaloissa tekonivelleikkaukset, selkäleikkaukset sekä osa syöpäleikkauksista jatkossa tehdään. Syöpäleikkauksista työnjakoselvityksessä on kyse etenkin rinta- ja paksusuolensyöpäleikkauksista.

Korpelainen sanoo, että työnjakoa vaikeuttaa myös se, että kyse ei ole pelkästään leikkauksista, vaan myös paikkakunnilla olevista työpaikoista sekä sitä myötä myös paikkakuntien elinvoimasta, mikäli toimintoja siirtyy pois.

Pohjoisten sairaanhoitopiirien työnjaon arvioidaan olevan selvillä viimeistään lokakuussa. Työnjakoselvityksen taustalla on Suomen hallituksen viime elokuussa antama asetus erikoissairaanhoidon työnjaosta ja eräiden tehtävien keskittämisestä.