Suomi vie aseita yhä useampiin maihin – kaupat diktatuureihin jatkuneet, kertoo raportti

Euroopan unionin jälkeen suurin vientialue oli Lähi-itä, jossa suomalainen miehistönkuljetusvaunu päätyi Jemenin veriseen sisällissotaan.

aseiden vienti
Patria AMV 8x8 -panssariajoneuvo.
Patrian AMV-ajoneuvoja on myyty Arabiemiraatteihin 40 kappaletta. Tammikuussa kävi ilmi, että suomalaisvalmisteinen vaunu on ollut mukana Jemenin sodassa.AOP

Suomi vei aseita ja sotatarvikkeita viime vuonna eniten Puolaan, Ruotsiin, Yhdysvaltoihin, Turkkiin, Omaniin ja Arabiemiirikuntiin.

Riippumattoman Saferglobe-ajatushautomon (siirryt toiseen palveluun) raportin mukaan Euroopan unionin jälkeen suurin vientialue oli Lähi-itä, johon Suomi vei sotatuotteita ja siviiliaseita runsaalla 40 miljoonalla eurolla.

Aseiden vienti Lähi-itään väheni viime vuonna kuitenkin noin puoleen edellisestä vuodesta, jolloin Lähi-idästä tuli Suomen aseviennin ykköskohde. Kyseessä oli tuolloin käytännössä yksi suuri kauppa, kun Patria laivasi Arabiemiraatteihin miehistönkuljetusvaunuja.

Asevientiä Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin on arvosteltu, koska maat käyvät sotaa Jemenissä. Saudi-Arabian johtama liittouma on tehnyt muun muassa siviilikohteisiin iskuja, jotka YK on tuominnut.

Tammikuussa kävi ilmi, että suomalainen vaunu oli ollut mukana Jemenin sodassa. Suomen asevienti Arabiemiraatteihin otettiin tuolloin entistä tarkempaan harkintaan.

Vientiä runsaan 180 miljoonan arvosta

Suomalaiset yritykset veivät sotatuotteita ja siviiliaseita viime vuonna yhteensä 184 miljoonalla eurolla. Aseviennin arvo väheni edellisvuodesta, mutta oli yhä huomattavasti yli vuosien 2002–2016 keskiarvon.

Raportin mukaan vientimaiden määrä on kasvanut. Viime vuonna siviiliaseita ja sotatuotteita vietiin useampaan maahan kuin kertaakaan aiemmin tilaston tekemisen aikana, eli 77:ään.

Uusia vientimaita olivat Kenia, Papua-Uusi-Guinea ja Uzbekistan. Eniten vientiä uusista maista oli Uzbekistaniin, johon vietiin tarkkuuskivääreitä ja patruunoita yli kahden miljoonan euron arvosta.

Suomen asevientilinjan on arvosteltu löystyneen Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana. Suomi vie aseita maihin, joiden ihmisoikeustilanne on heikentynyt.

Juttua korjattu 18.6. klo 19:45 Aiemmin jutussa kerrottiin, että Armenia on yksi uusista asevientimaista. Armeniaan ei viety aseita vaan puhdistuvälineeksi luokiteltua suojatuotetta, joka on luvanvarainen tuote.