1. yle.fi
  2. Uutiset

Salmonellaepidemia palvelukeskuksessa ja sairaalassa Helsingissä – yhteyttä ruokailuun selvitetään

salmonella
Auroran sairaala Helsingissä.
Helsingin Auroran sairaala on toinen kohteista, joissa on tullut esiin salmonellaa.Helena von Alfthan / Yle

Helsingissä Kivelän monipuolisessa palvelukeskuksessa ja Auroran sairaalassa on ilmennyt salmonellaepidemia. Asiasta tiedottaa Helsingin kaupunki.

Tällä hetkellä sairastuneita on kymmenen henkilöä, ja heistä kahdeksalta on löytynyt ulostusnäytteestä Salmonella Newport -bakteeri.

Sairastuneilla on ollut oksentelua ja ripulia. Oireet ovat alkaneet 27. toukokuuta ja 10. kesäkuuta välisenä aikana. Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut ja epidemiologinen toiminta selvittävät, onko epidemialla yhteys palvelukeskuksen ja sairaalan ruokailuun.

Ruoat valmistetaan Kivelän ruokakeskuksessa. Ympäristöpalvelut ovat tarkastaneet keskuksen keittiötilat viimeksi 11. kesäkuuta. Tuolloin ei tiloissa eikä toiminnassa ollut huomautettavaa.

Raaka-aineissa ei salmonellaa

Lisätietoa epidemiasta kerätään potilasnäytteiden ja kyselytutkimuksen avulla. Raaka-aineista on jo otettu näytteitä ja niissä ei salmonellaa ole todettu. Koska epäillyltä tartunta-ajalta ei ole enää saatavilla ruokanäytteitä, mahdollista ruokamyrkytyksen aiheuttajaa etsitään kyselytutkimuksella.

Osastojen henkilökunnalle on annettu ohjeistus käsihygieniaan ja kosketusvarotoimiin.

Kivelän ravintokeskus toimittaa ruoat Kivelän sairaalaan, Auroran sairaalaan, Kivelän sairaalan henkilöstäravintola Anna & Erikiin, päiväkoti Kivelään ja Vaahteraan, päivätoimintayksikkö Ilonpilkkeeseen ja Munkkiniemen palvelutaloon. Henkilöitä, jotka ovat ruokailleet kyseisissä paikoissa, eivätkä ole vielä sairastumisestaan ilmoittaneet, pyydetään ottamaan yhteyttä epidemiologiseen toimintaan.

Lue seuraavaksi