Haminan jättilipun hinta nousi – lipputangosta tulossa 100-metrinen

Kaupunginjohtaja esittää maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että lipun toteuttamiseen myönnetään 580 000 euron lisämääräraha.

Suomen lippu
Suomen lippu
Anssi Leppänen / AOP

Haminan suurlippuhankkeen hinta nousee. Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen esittää, että lipun toteuttamiseen myönnetään 580 000 euron lisämääräraha tälle vuodelle.

Alustavissa selvityksissä hankkeen hinnaksi arvioitiin noin 200–300 000 euroa. Urakkatarjousten jälkeen hintalappu oli kuitenkin tuplaantunut yli 600 000 euroon. Nyt arvio hankkeen kokonaiskustannuksista on 736 000 euroa.

Maailman suurin Suomen lippu on tarkoitus nostaa 100 metriä korkeaan lipputankoon. Valmistelussa on päädytty siihen, että lipputangon materiaalina käytettäisiin terästä. Mikäli materiaaliksi valittaisiin puu, olisi hinta lähes 900 000 euroa. Lipputangon toimittaja kilpailutetaan, kun lippuhankkeen toteuttamisesta on ensin tehty lopullinen päätös.

Lippu salkoon marraskuussa

Tähän mennessä suurlippuhankkeessa on toteutettu Lipputornin alueella sijaitseva lippupuiston (siirryt toiseen palveluun) osa sekä Rukin puiston alueella oleva Lippupuiston osa. Näiden kahden osapuiston kustannukset ovat yhteensä 93 441 euroa.

Valtavan lipun hankkiminen ei ole aiheuttanut ympyräkaupungissa pelkkiä ilon kiljahduksia. Suurlipun hankkimista on vastustettu kuntalaisaloitteella (siirryt toiseen palveluun) ja aiheesta on käyty vilkasta keskustelua myös Haminan asioita käsittelevässä Facebook-ryhmässä (siirryt toiseen palveluun).

Kaupunginjohtaja Hannu Muhonen pitää keskustelu tervetulleena, mutta muistuttaa mittasuhteista.

– Vuosittain kaupunki käyttää investointeihin miljoonia euroja, joten siihen nähden summa ei ole kovin suuri. Haminassa ei ole myöskään tehty varsinaisia vetovoimainvestointeja moneen vuoteen, Muhonen sanoo.

Kolmenkymmenen maan Suomelle lahjoittama suurlippu oli alun perin tarkoitus vetää juhlallisesti salkoon 28. toukokuuta, jolloin Suomen lippu täytti tasan sata vuotta. Nyt tavoitteena on, että lippu liehuisi Haminassa marraskuussa.

Haminan kaupunginhallitus käsittelee lisämäärärahan myötämistä maanantaina. Samalla päätetään myös lipputangon materiaalista ja pituudesta.