Hyppää sisältöön

Katsoja kuoli, kun ralliauto ajoi ulos SM-rallin kilpailussa Seinäjoella – video näyttää kohtalokkaan onnettomuustilanteen

Poliisin mukaan ralliauto osui katsojaan, joka kuoli törmäyksen johdosta välittömästi.

Onnettomuuspaikka
Ylen Ralliradion kuuntelijan lähettämässä videossa auto sinkoutuu rajusti ulos tieltä. (Varoitus: video voi järkyttää. Uhri ei näy videolla.)

Rallia katsomassa ollut nainen kuoli, kun ralliauto suistui tieltä rallin SM-osakilpailussa Pohjanmaan rallissa Seinäjoella perjantai-iltana.

Pohjanmaan poliisilaitoksen mukaan ralliauto osui katsojaan, joka kuoli törmäyksen johdosta välittömästi.

Onnettomuus tapahtui kilpailun ensimmäisellä erikoiskokeella, joka alkoi perjantaina noin puoli kahdeksalta illalla.

– Auto osui kiveen ja sinkoutui yleisön joukkoon, kertoo rallitoimittaja Timo Pulkkinen.

Ylen Ralliradion kuuntelijan paikalta lähettämässä videossa näkyy, miten auto lähestyy oikealle kaartavaa mutkaa kovaa vauhtia, ajaa ulos, kääntyy katolleen ja sinkoutuu rajusti ulos tieltä. Voit katsoa videon klikkaamalla artikkelin ylläolevaa kuvaa. (Varoitus: video voi järkyttää. Uhri ei näy videolla.)

Pulkkisen mukaan rallien katselupaikat ovat Suomessa yleisesti ottaen turvallisia, minkä vuoksi vastaavat onnettomuudet ovat erittäin harvinaisia.

Kilpailua tarkoitus jatkaa lauantaina

Kilpailu keskeytettiin onnettomuuden jälkeen, mutta kilpailun johtajan Erkki Hemmingin mukaan rallia aiotaan jatkaa toisena ajopäivänä lauantaina normaalisti aikataulun mukaan.

– Tunnelma on matala, kuten aina tällaisten onnettomuuksien kohdalla, Hemminki sanoo.

Suomen autourheilun kansallisen lajiliiton AKK Motorsportin puheenjohtaja Juhani Pakari esittää surunvalittelunsa tapauksen johdosta.

– Vaikkemme vielä tiedä yksityiskohtia, niin on selvää, ettei tällaista saa tapahtua. Poliisi tutkii asiaa omalla tahollaan ja myös me selvitämme tilannetta. Esitän vilpittömät surunvalittelut menehtyneen katsojan omaisille, Pakari sanoo SM-rallin tiedotteessa.

Poliisin mukaan auto oli suistunut tieltä ja pyörinyt useita kertoja ympäri. Toistaiseksi ei ole täyttä varmuutta siitä, mitä onnettomuusauton kuskille tilanteessa tapahtui. Sanomalehti Ilkan (siirryt toiseen palveluun)tietojen mukaan kuski olisi loukkaantunut ja viety sairaalaan.

Poliisi tutkii tapausta

Paikalla ollut Ylen toimittaja Pasi Takkunen kertoo, että onnettomuuden jälkeen tie tapahtumapaikalle oli suljettu ja poliisit tutkivat onnettomuuspaikkaa, joka sijaitsee ulospäin viettävässä mutkassa soratiellä.

Erkki Hemmingin mukaan kisa käytiin vajaan kuuden kilometrin mittaisella metsäisellä tieosuudella, jonka alussa oli parin kilometrin asfaltoitu osuus ja sen jälkeen mutkaista soratietä.

AKK Motorsportin Pakari kertoo, ettei muista, milloin Suomessa olisi viimeksi sattunut vastaavanlainen onnettomuus rallikilpailussa. Hän uskoo, että edellisestä kuolemaan johtaneesta tapauksesta on useita kymmeniä vuosia.

– Teemme valtavasti töitä sen eteen, että tällaisia onnettomuuksia ei koskaan tapahtuisi. Lajimme lähtökohta on, että autoilla ei ajettaisi kilpaa siviililiikenteessä vaan niillä ajettaisiin hallitusti suljetuissa olosuhteissa ja yleisö pääsisi nauttimaan rallista turvallisesti, Pakari sanoo.

Pakari kertoo, että rallireitit tutkitaan jo etukäteen ennen kisoja ja vaarallisiksi todetut paikat kielletään katsojilta. Ralliautojen edellä kulkevien etuautojen ja kisaa vahtivien järjestyksenvalvojien tehtävä on varmistaa, että katsojat seuraavat kisaa vain sallituilta alueilta käsin. Hänen mukaansa katsojien sijaintia ja liikkumista reitin varrella ei voi kuitenkaan täysin kontrolloida.

– Me ja poliisit tutkimme huolellisesti, ovatko kaikki asiat olleet kuten on pitänytkin olla, Pakari sanoo.

Ylelle lähetetyn videon perusteella katsojat olivat kaikki tien sivulla, eivät tiellä.

Kisa oli rallin SM-sarjan viides. SM-sarjassa ajetaan vuonna 2018 seitsemän osakilpailua, joista kolme talvella ja neljä kesän ja syksyn aikana.

Onnettomuudesta uutisoi ensimmäisenä Ilkka (siirryt toiseen palveluun).

Kuva: Yle Uutisgrafiikka