1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Amerikka

Jo 170 kuollut kahden kuukauden aikana – onko tässä Latinalaisen Amerikan seuraava valtio romahduksen partaalla?

Nicaraguaan perustetaan totuuskomissio selvittämään viime viikkojen väkivaltaisuuksia.

Levottomuuksissa surmansa saanut 15-vuotias Orlando Cordoba siunattiin haudan lepoon Manaquassa 30. toukokuuta 2018. Kuva: EPA

Keski-Amerikassa Nicaraguassa hallitus ja kansalaisjärjestöt ovat ilmoittaneet, että riippumattomat tahot alkavat tutkia viime viikkojen väkivaltaisuuksia.

Kirkon johtamissa neuvotteluissa Nicaraguan hallitus ja kansalaisjärjestöt sopivat totuuskomission perustamisesta ja riippumattomien ihmisoikeusjärjestöjen tutkinnasta.

– Osapuolet haluavat, että YK, Euroopan unioni ja katolilainen kirkko toimivat silminnäkijöinä ja konfliktin välittäjinä.

Ainakin 170 ihmistä on kuollut ja satoja ihmisiä loukkaantunut viimeisen kahden kuukauden väkivaltaisuuksissa.

Nicaraguan presidentiltä Daniel Ortegalta odotettiin myös ilmoitusta uusien vaalien järjestämisestä, jota hän ei kuitenkaan antanut.

Mielenosoitukset alkoivat huhtikuussa, kun Nicaraguan hallitus ilmoitti leikkauksista sosiaaliturvajärjestelmään ja eläkkeisiin. Ortegan hallitus perui leikkaussuunnitelmat mielenosoitusten alettua, mutta protestit jatkoivat Ortegan eron vaatimista.

Hallitus vastasi mielenosoituksiin ampumalla väkijoukkoon ja ottamalla yhteen mielenosoittajien kanssa barrikadeilla.

Juan Sebastian Chamorro, joka johtaa yhtä mielenosoituksiin osallistuvista kansalaisjärjestöistä, sanoi tutkintakomission näyttävän, että protestit tuottivat tulosta.

– Emme kuitenkaan näe, että hallitus vastaisi demokratiavaatimuksiimme, Chamorro sanoi New York Times -lehdelle (siirryt toiseen palveluun). Vaatimuksiin kuuluvat Ortegan ero ja vapaat vaalit

Nicaraguan on pelätty ajautuvan samanlaiseen tilanteeseen kuin romahtamisen partaalla oleva Venezuela. Muun muassa Etelä-Amerikan katolilaisten piispojen kokous kutsui Nicaraguan hallituksen toimia "järjestestetyksi ja määrätietoiseksi agressioksi" (siirryt toiseen palveluun).

Lisää aiheesta:

Nicaraguan protestit kiihtyvät – toimittaja ammuttiin kesken suoran verkkolähetyksenNicaraguan protestit kiihtyvät – toimittaja ammuttiin kesken suoran verkkolähetyksen

Nicaraguan Ortega yrittää hillitä protesteja: "Lakiuudistus peruutetaan, mitätöidään ja pannaan syrjään"