Tältä näyttää USA:n uusi maahanmuuttopolitiikka: liki 2 000 lasta joutunut eroon vanhemmistaan Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalla

Yhdysvaltain lain mukaan alaikäisiä lapsia ei saa pidättää aikuisten kanssa, koska vain heidän vanhemmilleen luetaan rikossyytteet.

Meksikon ja Yhdysvaltojen raja
Kaksi miestä kantaa lapsia Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla.
Presidentti Donald Trump antoi keskiviikkona asetuksen, joka lopetti siirtolaislasten erottamisen vanhemmistaan Yhdysvaltain Meksikon-vastaisella rajalla.Joebeth Terriquez / EPA

Liki 2 000 alaikäistä on joutunut eroon vanhemmistaan Meksikon ja Yhdysvaltojen välisellä rajalla, kertoo uutistoimisto AP. Luku perustuu Yhdysvaltain kotimaanturvallisuusviraston (Department of Homeland Security) lukuihin.

Yhteensä 1 995 alaikäistä lasta erotettiin 1 940 aikuisen seurasta. Tarkasteltuna oli vain kuuden viikon ajanjakso loppukeväältä, eli huhtikuun 19. ja toukokuun 31. päivän väliseltä ajalta.

Alaikäisten tarkasta iästä tai kansallisuuksista ei ole tietoa.

Toimet ovat osa Yhdysvaltojen uutta "nollatoleranssilinjaa" maahanmuutossa. Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat puuttuneet kovin ottein paperittomien ihmisten maahanmuuttoon Meksikon-vastaisella rajallaan.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) uusi maahanmuuttopolitiikka on johtanut poliittiseen myrskyyn Washingtonissa. Myös presidentti Donald Trumpin republikaani-puolueesta on kuulunut kritiikkiä paperittomien maahanmuuttajien kohtelusta.

– Lapsia mukanaan kuljettavat laittomat maahanmuuttajat eivät ole turvassa syytteiltä, Yhdysvaltojen oikeusministeri Jeff Sessions perusteli kovia toimia rajalla.

BBC kertoo myös tarkemmin vanhemmistaan erotettujen lasten kohtalosta.

Yhdysvaltain lain mukaan alaikäisiä lapsia ei saa pidättää aikuisten kanssa, koska vain heidän vanhemmilleen luetaan rikossyytteet.

Lapsista huolehtii erottamisen jälkeen Yhdysvaltain terveysministeriö, joka kuljettaa heidät suljettuihin keskuksiin tai sijaisperheisiin odottamaan tapausten oikeudellista ratkaisemista.

YK on vaatinut Yhdysvaltoja lopettamaan välittömästi lasten ja vanhempien erottamisen rajalla.

Lähteet: AP