Seinäjoella SM-rallin kilpailussa kuollut nainen seurasi kisaa vaaralliseksi luokitellulla, mutta ei kielletyllä alueella

Pohjanmaan poliisilaitoksen mukaan perjantaina Seinäjoella rallionnettomuudessa kuollut oli vuonna 1962 syntynyt paikkakuntalainen nainen.

Rallin SM-sarja
Onnettomuuspaikka
Ylen Ralliradion kuuntelijan lähettämässä videossa auto sinkoutuu rajusti ulos tieltä. (Varoitus: video voi järkyttää. Uhri ei näy videolla.)

Eilen perjantaina Seinäjoella rallionnettomuudessa kuollut nainen seurasi kilpailua vaaralliseksi luokitellulla alueella, joka ei kuitenkaan ollut katsojilta kiellettyä aluetta. Asiasta kertoo autourheilun kansallisen lajiliiton AKK-Motorsportin puheenjohtaja Juhani Pakari, joka sai tiedon rallikisan järjestävältä Pohjanmaan rallilta.

Pakarin mukaan ulkokaarteet luokitellaan yleensä vaara-alueiksi.

– Jos auto tulee esimerkiksi liian kovaa ja sen hallinta menetetään, suuntaavat autot tangentin suuntaan eli ulkokaarteen puolelle. Näitä alueita arvioidessa mietitään, onko se vaarallinen vai niin vaarallinen, että se pitää ehdottomasti kieltää, Pakari kertoo.

Vartijat estävät katsojien pääsyn kieltoalueelle, mutta vaara-alueista ilmoitetaan Pakarin mukaan vain katsojaoppaassa.

– Reitin varrella on paljon kilometrejä, joten katsojaoppaalla saa viestin menemään, kun se tulee ihmisille automaattisesti.

Pakari arvioi, että rallikilpailuissa on matkan varrella yleensä satoja vaara-alueita, koska oikeastaan kaikki ulkokaarteet ovat vaarallisia.

– Jos kilometrejä on paljon, on silloin mutkiakin satoja.

Turmassa kuoli paikkakuntalainen nainen

Seinäjoella rallia katsomassa ollut nainen kuoli tieltä suistuneen ralliauton törmättyä häneen. Poliisin mukaan onnettomuus tapahtui kilpailijan menetettyä ajoneuvonsa hallinnan mutkassa.

Onnettomuus tapahtui kilpailun ensimmäisellä erikoiskokeella, joka alkoi perjantaina noin puoli kahdeksalta illalla. Nainen menehtyi välittömästi tapahtumapaikalle.

Pohjanmaan poliisilaitoksen mukaan kuollut oli vuonna 1962 syntynyt paikkakuntalainen nainen.

Pohjanmaan poliisilaitos on suorittanut teknistä tutkintaa Seinäjoella onnettomuuspaikalla perjantaina illalla sekä lauantain vastaisena yönä. Tutkintaa jatketaan lauantaina kuulemalla asianosaisia tapahtumista.

Poliisi tutkii sekä onnettomuutta että kuolemansyytä.

"Lähtökohtaisesti olen ymmärtänyt, ettei puutteita ole ollut"

Poliisin mukaan onnettomuustutkinnan perusteella arvioidaan, onko tapahtuman järjestelyissä tapahtunut laiminlyöntejä, joiden takia tulee aloittaa rikosperusteinen esitutkinta.

Pakarin mukaan myös AKK tutkii onnettomuutta ja on jo antanut katto-organisaatiolleen, Kansainväliselle autourheiluliitto FIA:lle ennakkoraportin perjantain turmasta.

– Asiaa tutkitaan edelleen. Aikanaan siitä saadaan raportti, mutta tässä kohtaa ollaan vielä alkuvaiheessa. Periaatteessa lähtökohtaisesti olen ymmärtänyt, että näissä [järjestelyissä] ei ole ollut mitään puutteita, mutta mitään faktaa ei voi sanoa ennen kuin meillä on viralliset raportit, Pakari sanoo.

Pohjanmaa Rallin kilpailunjohtaja Erkki Hemminki kertoi aiemmin, että rallin SM-osakilpailua jatketaan lauantaina aikataulun mukaisesti. Kilpailu keskeytettiin perjantaina onnettomuuden takia.

– Tunnelmathan eivät ole mitenkään juhlalliset, ne ovat erittäin matalat, mutta jatketaan aikataulun mukaan, Hemminki kertoi.

Pakarin mukaan perjantain turma ei ole aiheuttanut muutoksia lauantain rallijärjestelyihin.

– Ainakaan tässä vaiheessa se ei ole johtanut muutoksiin. Tämä tullaan analysoimaan hyvin tarkasti aivan meidän katto-organisaatiotamme myöten.

Onnettomuustutkintakeskus (OTKES) on aloittanut alustavan tutkinnan turmasta yleisötapahtumien turvallisuuden kehittämiseksi, kertoo OTKESin johtaja Veli-Pekka Nurmi Twitterissä (siirryt toiseen palveluun). Mahdollinen päätös varsinaisesta tutkinnasta tehdään myöhemmin.

Lisää aiheesta:

Katsoja kuoli, kun ralliauto ajoi ulos SM-rallin kilpailussa Seinäjoella – video näyttää kohtalokkaan onnettomuustilanteen