Pölypyörre iski kisa-alueelle kesken Jukolan viestin – katso video

Tuulenpuuska nostatti kisakartat ilmaan kesken vaihdon iltapäivällä Venlojen viestissä.

Jukolan viesti
Pölypyörre lennätti kisakartat Jukolassa
Pölypyörre lennätti kisakartat Jukolassa

Venlojen viestin ensimmäinen osuuus oli juuri päättymässä, kun hiekkapyörre yhtäkkiä tempasi mukaansa kolmisenkymmentä karttaa. Hälvälän kisakeskuksen yleisön joukossa kävi kohahdus ja lukuisat puhelimet kuvasivat korkealle nousevaa pyörrettä.

– Mä olin tuossa kilpailukeskusalueella ja sitten joku huusi, että katso tuonne. Minä katoin ja se pyörre olis juuri niin kuin alkamassa ja katsoin, että ei hitto! Karttoja ilmassa! Hetken tuli pieni paniikki, että paljonko niitä lähtee, kuvailee Jukolan viestin pääratamestari Juhani Jaskari.

Karttoja leijui kymmenien metrien korkeudella. Kisajärjestäjät lähtivät juoksemaan pitkin kisakenttää metsästäen ilmassa lenteleviä karttoja. Osa saatiin kiinni, mutta joitakin karttoja lähti Hollolan metsiin.

– Varmaan tuolla jossain Hollolan kirkon vieressä on kaukaisimmat tällä hetkellä, arvioi Jaskari.

Pientä haittaa muutamille joukkueille

Pölypyörteet ovat Ylen meteorologi Kerttu Kotakorven mukaan varsin yleisiä helteisinä päivinä aukeilla alueilla.

Jukolan viestin pölypyörre osui hankalaan vaiheeseen, kun Venlojen viestin ensimmäinen osuus oli loppumassa ja toisen osuuden juoksijoita oli juuri lähdössä omalle osuudelleen.

Järjestäjät olivat etukäteen murehtineet ukkosmyrskyä – pölypyörre tuli yllätyksenä. Suurta ongelmaa kadonneista kartoista ei tullut, koska varakarttajärjestelmä on oltava joka tapauksessa. Kilpailujohtaja vakuuttaa pyörteen aiheuttaneen hyvin vähän haittaa.

– Ilmaan lentäneet kartat olivat numeroilla 300–600 juosseiden joukkueiden karttoja. Suurimmalle osalle ehdittiin etsiä varakartat jo valmiiksi, ennen kuin he menivät niitä varakarttapisteestä hakemaan. Tietojeni mukaan karttojen katoamisesta aiheutui pientä viivettä vaihdossa kahdeksalle joukkueelle, summaa kilpailujohtaja Jorma Aherto.