1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Itsemurhapommittaja iski Talibanin ja Afganistanin turvallisuusjoukkojen yhteisjuhlaan – ainakin 21 kuoli

Taliban-kapinalliset ja Afganistanin hallituksen joukot olivat kokoontuneet juhlimaan yhdessä aselepoa ja muslimien paastokauden päätöstä.

Afganistan
Kartta
Pommi-isku tapahtui Nangarharin maakunnassa lähellä Pakistanin rajaa.Yle Uutisgrafiikka

Ainakin 21 ihmistä sai surmansa ja 41 loukkaantui, kun autopommi räjähti lauantaina Talibanin taistelijoiden ja Afganistanin turvallisuusjoukkojen yhteisessä paastokauden päätösjuhlassa. Iskun tekijäksi on ilmoittautunut terroristijärjestö Isis.

Toisiaan vastaan taistelevat joukot olivat kokoontuneet Itä-Afganistanissa sijaitsevaan Ghazi Aminullah Khanin kaupunkiin harvinaiseen yhteisjuhlaan, kun itsemurhapommittaja räjäytti autonsa. Viranomaisten mukaan suurin osa iskun uhreista on Talibanin jäseniä.

Afganistanin ja Talibanin välillä vallitsee tällä hetkellä historiallinen, molempien osapuolten tunnustama aselepo. Viikonlopun aikana useita kymmeniä aseistamattomia Talibanin taistelijoita on saapunut Afganistanin kaupunkeihin juhlimaan muslimien paastokauden eli ramadanin päättymistä.

Muutama tunti iskun jälkeen Afganistanin presidentti Ashraf Ghani ilmoitti maan pidentävän tulitaukoa, jonka on määrä päättyä ensi viikolla. Ghani toivoi Talibanin jatkavan omaa kolmipäiväistä tulitaukoaan, joka raukeaa sunnuntaina.

Lue lisää:

Itsemurhapommittaja iski Afganistanissa hallintorakennukseen – Taliban ja hallitus olivat sopineet tulitauosta vasta lauantaina

Toivon pilkahdus Afganistanissa – Taliban suostui tulitaukoon

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi