Vaaratilanteen aiheuttanut Hawk jäi liian lähelle kiitorataa – Ilmavoimien juhlanäytös lopetettiin kesken

Hawk laskeutui turvallisesti puhjenneesta renkaasta huolimatta, mutta jäi niin lähelle kiitorataa, että voi vaarantaa viimeiset esitykset.

Tikkakoski
Hawk laskeutui onnistuneesti kentälle.
Hawk laskeutui turvallisesti puhjenneesta renkaasta huolimatta.

Yhden Ilmavoimien taitolento-osasto Midnight Hawksin koneen rengas puhkesi Ilmavoimat 100 vuotta -juhlalentonäytöksessä. Hawk kierteli hetken Jyväskylän Tikkakosken kentän yläpuolella ja laskeutui sitten turvallisesti maahan. Laskun lopuksi Hawk meni kiitoradalta nurmikon puolelle, mutta vauhti oli hiljainen.

Lentonäytös päätettiin keskeyttää, sillä Hawk jäi sen verran lähelle kiitorataa, että se voi vaarantaa viimeiset ohjelmanumerot. Tämä tarkoittaa, että taivaalla ei lauantaina nähdä Saab JAS 39 Gripen C:tä, F/A-18 C/D Hornet sooloa ja tapahtuman päätösesitystä. Tapahtuma jatkuu huomenna sunnuntaina.

Osaston kone nro 4:n oikeanpuoleinen rengas räjähti lentoon lähdössä. Kone pystyi laskeutumaan pelkällä vanteella, mutta vaaratilanteeseen varauduttiin ulosajautumisen riskin vuoksi. Jos kone olisi laskeutunut isolla nopeudella, laskuteline olisi todennäköisesti pettänyt ja kone olisi voinut päätyä yleisön joukkoon.

Lentonäytös keskeytettiin, kun konetta kevennettiin tyhjentämällä tankkia, jotta laskeutuminen onnistuisi paremmin ja hiljaisemmalla nopeudella.

Päivitetty 16.6.2018 klo 18.31: Juttu päivitetty, kun Hawk laskeutui turvallisesti kentälle.

Päivitetty 16.6.2018 klo 19.07: Juttu päivitetty, kun kävi ilmi ettei juhlanäytös enää jatku.

Korjattu 19.6.2018 klo 7.25: Muutettu Saab JAS 39 Gripenin kirjain oikeaksi, aiemmin C:n tilalla oli E.