Historiaa ja jännityksen hetkiä Ilmavoimien 100-vuotisnäytöksessä Tikkakoskella

Ilmavoimat juhlii satavuotista historiaansa tänä viikonloppuna juhlalentonäytöksin. Näytöksessä on nähty niin historiallisia kuin tulevaisuudenkin koneita.

Tikkakoski
fokker d 7

Fokker D.VII oli yksi parhaita hävittäjäkoneita ensimmäisen maailmansodan aikaan. Yksipaikkainen avokone lensi matalalla ja lentäjät joutuivat usein taistelemaan tuttuja lentäjiä vastaan.

Tätä vanhaa konetta ohjataan sauvalla, kaasulla ja polkimella, jarruja koneessa ei ole lainkaan. Siksi ruotsalainen lentäjä ja koneen omistaja Mikael Carlson lähtee lentoon ja laskeutuu nurmelta.

Vinkoja taivaalla muodostelmassa.
Historia ja tulevaisuus mukana samassa näytöksessä.

Ilmavoimien lentokoulutus alkaa suomalaisvalmisteisilla Vinka-alkeiskoulukoneilla. Juhlanäytöksessä Vinka-osastot esiintyivät samassa näytöksessä jo historialliset alkeiskoulukoneet Woikosken Safirit ja tulevaisuuden Grob-kone.

Grop innostui näytöksessä sooloilemaan ja esiintyi edukseen tehden komeita silmukoita. Katse kiinnittyy helposti harjoituskoneiden väritykseen. Värityksellä on syynsä, sillä kirkkaan oranssit siipien kärjet, nokat ja pyrstöt helpottavat havaitsemista.

Ilmanäytös keskeytettiin rengasrikon vuoksi

Yhden Ilmavoimien taitolento-osasto Midnight Hawksin koneen rengas puhkesi lentoon lähdössä. Hawk kierteli hetken Tikkakosken kentän yläpuolella tyhjentäen tankkiaan ja laskeutui sitten turvallisesti maahan.

Kone pystyi laskeutumaan pelkällä vanteella, mutta vaaratilanteeseen varauduttiin ulosajautumisen riskin vuoksi. Jos kone olisi laskeutunut isolla nopeudella, laskuteline olisi todennäköisesti pettänyt ja kone olisi voinut päätyä yleisön joukkoon.

Hawk laskeutui onnistuneesti kentälle.

Lentonäytös keskeytettiin eikä sitä enää jatkettu, sillä Hawk jäi lähelle kiitorataa. Rengasrikkoinen kone olisi voinut vaarantaa viimeiset ohjelmanumerot. Lauantain ohjelmasta jäivät pois Saab JAS 39 Gripen E, F/A-18 C/D Hornet soolo ja tapahtuman päätösesitys. Tapahtuma jatkuu sunnuntaina.

Lauantain näytökseen oli myyty lippuja maksimimäärä 16 000.