Kreikan hallitus sai parlamentin tuen Makedonian nimikiistassa

Kreikan ja Makedonian pääministerien on määrä allekirjoittaa sopimus Makedonian tulevasta nimestä tänään sunnuntaina. Kummankin maan oppositiot vastustavat esitettyä nimeä ja Kreikan parlamentissa päädyttiin siksi äänestämään hallituksen luottamuksesta.

Pohjois-Makedonia
mielenosoittajat heiluttavat lippuja
Makedonian nimnikiista vuoksi on osoitettu mieltä useaan kertaan niin Kreikassa kuin Makedosiassakin. Kuvassa mielenosoittajat heiluttavat Makedonian lippuja.Georgi Licovski / EPA

Kreikan hallitus on saanut maan parlamentin tuen Makedonian nimikiistaan liittyvässä luottamusäänestyksessä. Paikalla olleista 280 edustajasta 153 on äänesti opposition epäluottamuslausetta vastaan.

Oppositio ei hyväksy neuvottelutulosta, jonka mukaan Kreikan naapurimaan nimeksi tulisi Pohjois-Makedonian tasavalta. Myös Makedonian oppositio vastustaa ratkaisua.

Kreikan pääministerin Aleksis Tsiprasin ja Makedonian pääministeri Zoran Zaevin on määrä allekirjoittaa sopimus nimiratkaisusta tänään sunnuntaina. Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen molempien maiden parlamenttien pitää ratifioida sopimus, ja Makedoniassa siitä järjestetään myös kansanäänestys

Kreikassa Ateenassa on osoitettu viimeksi lauantaina mieltä nimisopimuksen takia. Ateenan poliisi on käyttänyt kyynelkaasua parlamenttiin pyrkineitä mielenosoittajia vastaan.

Kreikka on sitä mieltä, että koska Makedonia on sen yhden maakunnan nimi, naapurimaan nimi ei voi olla sama. Kansallismieliset kummassakin maassa vastustavat kuitenkin nimeä Pohjois-Makedonia.

Makedonian nimestä on kiirtelty vuodesta 1991 lähtien, kun maa itsenäistyi Jugoslaviasta.

Lähteet: Reuters, AP, STT