"Pohjois-Makedonian tasavalta" – Kreikka ja Makedonia allekirjoittivat sopimuksen Makedonian uudesta nimestä

Maiden välinen nimikiista on ollut esteenä Makedonian EU- ja Nato-jäsenyyksille.

Pohjois-Makedonia
Kreikan ja Makedonian liput vierekkäin järven rannalla.
EPA-EFE/Nake Batev

Kreikan ja Makedonian ulkoministerit ovat allekirjoittaneet sopimuksen, joka muuttaa Makedonian nimen Pohjois-Makedoniaksi.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ja Makedonian pääministeri Zoran Zaev olivat kumpikin paikalla allekirjoitustilaisuudessa.

Tähän asti Makedoniasta on käytetty EU:ssa ja YK:ssa nimitystä Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, mutta Makedonia itse on nimittänyt maataan yksinkertaisesti Makedoniaksi.

Nimikiista repi Kreikan ja Makedonian välejä liki 30 vuotta. Kreikka esti Makedonia-nimen käytön, koska Kreikassa sijaitsee Makedonian maakunta.

Maiden välinen kiista on ollut esteenä muun muassa sille, että Makedonia ei ole voinut edetä EU- ja Nato-jäsenyyden tiellä.

Kreikan ja Makedonian pääministerit tapasivat sunnuntaina Prespesin raja-alueella allekirjoitusseremoniaa varten. Kreikan hallitus sai lauantaina luottamusäänestyksessä parlamentin tuen nimikiistan ratkaisuun ja siten luvan sopimuksen allekirjoittamiselle.

Seuraavaksi sopimus on ratifioitava sekä Makedonian että Kreikan parlamenteissa. Makedoniassa nimestä aiotaan järjestää myös kansanäänestys. Nimen muutos tarkottaisi Makedoniassa tarvetta muuttaa maan perustuslakia.

12:22 Juttuun korjattu tieto sopimuksen allekirjoittajista. Toisin kuin aiemmin jutussa kerrottiin, sopimusta eivät allekirjoittaneet maiden pääministerit, vaan ulkoministerit.

Lisää aiheesta:

Makedonian nimenvaihdos heti vaikeuksissa – presidentti kieltäytyy vahvistamasta

Lähteet: Reuters