Lasten ja vanhempien erottaminen kuohuttaa Yhdysvalloissa – Myös Melania Trump liittyi arvostelijoihin

Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla on kuuden viikon aikana huhti-toukokuussa erotettu perheistään noin 2 000 siirtolaislasta.

siirtolaisuus Yhdysvaltoihin
Mielenosoittajat vastustavat Trumpin ajamaa "nollatoleranssi"-siirtolaispolitiikkaa.
Mielenosoittajat vastustavat Trumpin ajamaa "nollatoleranssi"-siirtolaispolitiikkaa.Eugene Garcia / EPA

Yhdysvaltain ja Meksikon rajan läheisyyteen Texasiin on perustettu leiri vanhemmistaan erotetuille siirtolaislapsille.

Uutistoimisto AP:n paikalla vierailleen toimittajan mukaan vanhassa varastorakennuksessa satoja lapsia pidetään häkkimäisissä tiloissa metalliaitojen ympäröiminä.

Yhdysvaltojen viranomaiset ottavat maahan tulevat lapset huostaansa rajalla, jos huoltajat pidätetään ja heitä syytetään rikoksista.

Pidätyksiä ja syytteitä tulee nyt entistä enemmän, sillä tiukentuneiden määräysten mukaan kaikki laittomasti Yhdysvaltoihin tulevat saavat syytteen.

Tämän seurauksena huhti-toukokuussa kuuden viikon ajanjakson aikana noin 2 000 lasta on erotettu perheistään.

Arviolta parisensataa Keski-Amerikasta matkaan lähtenyttä turvapaikanhakijaa saapui sunnuntaina Meksikon ja Yhdysvaltain rajalle Tijuanaan.
Arviolta parisensataa Keski-Amerikasta matkaan lähtenyttä turvapaikanhakijaa saapui huhtikuussa Meksikon ja Yhdysvaltain rajalle Tijuanaan.Josepth Terriquez / EPA

Melania Trumpilta harvinainen poliittinen kannanotto, myös entinen first lady Laura Bush arvostelee

Käytäntöä ovat kritisoineet monet poliitikot, lääketieteen asiantuntijat, uskonnolliset johtajat ja aktivistit.

Sunnuntaina sadat ihmiset osoittivat mieltään presidentti Donald Trumpin hallinnon siirtolaispolitiikkaa vastaan New Jerseyssä.

Protesti järjestettiin rakennuksen luona, jossa pidätettyjä siirtolaisia pidetään. Mielenosoitukseen osallistui myös demokraattiedustajia Yhdysvaltain kongressista.

Jopa presidentin puoliso Melania Trump arvostelee lasten erottamista vanhemmistaan.

CNN-uutiskanavan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) hänen tiedottajansa Stephanie Grisham kertoi, että Melania Trump "inhoaa sitä, miten lapset erotetaan vanhemmistaan".

Grishamin mukaan Melania Trump toivoo, että demokraatit ja republikaanit tekisivät töitä "menestyksekkään maahanmuuttouudistuksen eteen".

Arvostelijoiden joukkoon on liittynyt myös entisen presidentin George W. Bushin vaimo Laura Bush, joka asuu Texasissa.

Hän kirjoitti The Washington Post -sanomalehden kolumnissaan (siirryt toiseen palveluun), että lasten erottaminen vanhemmistaan on julmaa ja moraalitonta.

Lue myös:

Tältä näyttää USA:n uusi maahanmuuttopolitiikka: liki 2 000 lasta joutunut eroon vanhemmistaan Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalla

New York Times: Leading Republicans Join Democrats in Pushing Trump to Halt Family Separations (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AP