Kuinka ison loven työttömyys, vanhempainvapaa tai opiskelu tekee perheesi talouteen? Me-säätiön ja THL:n tulolaskuri antaa vastauksia

Laskurilla voi tarkastella, miten oman sosiaaliturvan ja ansiotulojen yhteensovittaminen onnistuu.

Kotitalouksien tulot ja rahankäyttö
Mies pitelee lompakkoa
AOP

Jos työt loppuvat, paljonko minulle jää rahaa käyttöön ansiosidonnaisella päivärahalla? Entä työmarkkinatuella?

Tai syökö osa-aikatyö opintotukeni?

Me-säätiön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tänään julkistaman laskurin tarkoituksena on helpottaa hahmottamaan esimerkiksi tällaisia elämäntilanteen muutoksia ja auttaa ratkaisujen tekemisessä. Tiistaina julkaistu tulolaskuri kertoo, millaiset tulot eri elämäntilanteissa ihmiselle jää käteen asumismenojen jälkeen, ja miten tulot muodostuvat.

Pääset käyttämään laskuria klikkaamalla tästä (siirryt toiseen palveluun) (Me-säätiö).

Laskurilla voi tarkastella, miten oman sosiaaliturvan ja ansiotulojen yhteensovittaminen onnistuu. Kotitaloustyypin, elämäntilanteen, asumiskustannusten ja palkkatietojen valinnan jälkeen laskuri kertoo käytettävissä olevan summan lisäksi tulojen ja menojen suuruuden. Laskuri huomioi tuloina sekä palkan että tulonsiirrot, ja menoina verot ja asumiskulut.

Vastausta voi hakea esimerkiksi siihen, vaikuttaako leikkaako työkeikan tekeminen työttömyys- tai opintotukea.

kuvakaappaus
Kuvakaappaus Me-säätiön ja THL:n tulolaskurista.

Tulolaskuri on ensimmäinen työkalu, jolla voi tarkastella laajasti kotitalouden tulojen muodostumista. Sosiaaliturva on monimutkainen kokonaisuus, jonka hahmottamiseen tarvittiin uusia välineitä.

– Halusimme antaa julkiseen keskusteluun jotakin sellaista, jonka avulla sosiaaliturvan kokonaisuus voisi olla astetta realistisempi, konkreettisempi ja selkeämpi, analyytikko Jussi Pyykkönen Me-säätiöstä sanoo.

Me-säätiön tavoitteena on vähentää lasten, nuorten ja perheiden syrjäytymistä ja eriarvoistumista Suomessa. Säätiön ovat perustaneet muun muassa Supercell- ja Sumea-peliyrityksiä perustaneet Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja.

Laskuri on ajankohtainen, koska seuraavan hallituksen suunnitelmissa on uudistaa suomalaisten sosiaaliturva 2020-luvulla.

– Järjestelmä on niin monimutkainen, ettei sen uudistamiseen ole yksittäisiä ihmelääkkeitä, Pyykkönen sanoo.

Tulolaskuri osaltaan myös kertoo, olivatko jotkin asiat ennen paremmin kuin nyt. Laskurista voi katsoa, miten esimerkiksi erilaiset lakimuutokset kuten vuonna 2014 käyttöön tullut työttömyysturvan suojaosa on vaikuttanut tulojen kokonaisuuteen.

Pyykkösen mukaan laskurista näkyy, ettei sosiaaliturvan muutoksissa ole tähän mennessä päästy kokonaisuudistuksiin.

– Se on ollut enemmän tilkkutäkkimäistä korjaamista sieltä ja täältä, joka ei välttämättä ole tehnyt siitä järjestelmästä läpinäkyvämpää, avoimempaa tai ennakoitavampaa.

Tieto näkyviin

Monimutkaisia kokonaisuuksia ja isoja määriä tietoa pystytään havainnollistamaan yhä monipuolisemmin. Myös Yle on tehnyt laskureita ja visualisointeja erilaisiin tarkoituksiin.

Tällä laskurilla voit katsoa, oletko ikätovereitasi köyhempi.

Tiedätkö, paljonko eläkeläinen tienaa kunnassasi? Katso täältä.

Postinumeropuntari kertoo, halkooko sosiaalinen kuilu omaa kotiseutuasi.

Onko lapsillasi erilaiset lähtökohdat koulutielle kuin naapurikunnan serkuilla? Katso koulukoneesta.

Yle listasi ammatit, joissa painetaan pisimmät ylityöt.

Pari vuotta sitten Yle myös selvitti, oletko yhteiskunnan kermankuorija vai laskunmaksaja. Sen voit tarkistaa täältä.

Tulolaskurin takana on SISU

Palataan kuitenkin Me-säätiön ja THL:n uunituoreeseen tulolaskuriin. Laskuri on ensimmäinen kerta, kun henkilöverotuksen ja sosiaaliturvalainsäädännön suunnitteluun, seurantaan ja arvioimiseen tarkoitettu laskentaväline on yksinkertaisella tavalla tavallisten ihmisten käytössä.

Tämä asiantuntijakäytössä oleva laskentaväline on Tilastokeskuksen SISU-mikrosimulointimalli (siirryt toiseen palveluun) (Tilastokeskus). Yhdessä Kansaneläkelaitoksen, valtiovarainministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön ja taloudellisen tutkimuskeskuksen kanssa kehitetyllä mallilla muun muassa lasketaan, miten lakimuutokset vaikuttavat väestöön ja kotitalouksiin.

Tulolaskuri on keino havainnollistaa sosiaaliturvajärjestelmää myös asiantuntijoille ja päättäjille uudella tavalla.

– Kun sosiaaliturva-asioita mietitään esimerkiksi lainsäädännössä, siellä on aika kova tietotarve ja halutaan nopeasti tietoa. Kokonaisvaltaista laskurityyppistä havainnollistavaa työkalua ei ole ollut olemassa, tutkija Ilari Ilmakunnas THL:stä sanoo.

Viidenkymmenen euron seteleitä.
Henrietta Hassinen / Yle

Laskuri on mallinnus, joten se ei esimerkiksi huomioi ihmisen omaisuutta tai päivähoito- tai terveyspalvelumaksuja. Esimerkkitalouksien omistusasuntojen asuntomenojen laskennassa on käytetty Länsi-Suomen kerrostalohuoneistojen keskimääräistä hoitovastiketta eikä asuntolainan lyhennyksiä tai korkoja huomioida asumismenoina.

Yksityiskohtana voi myös mainita, etteivät laskurin esimerkkikotitaloudet maksa kirkollisveroa, ja niiden kunnallisvero noudattaa keskimääräistä veroprosenttia.

– Totta kai kokonaisuus on vielä monimutkaisempi kuin me pystymme osoittamaan, analyytikko Jussi Pyykkönen sanoo.

Radio Suomen Päivä: Miten paljon rahaa on käytössä eri elämäntilanteissa? - Uuden laskurin avulla sitä voi selvittää