1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Sekavuus hallituksen sote-vastineen julkisuudesta syvä, kun valiokunta ryhtyi työhönsä

Pääministerin mielestä hallituksen sote-vastineen voi julkaista, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja syyttää hallitusta kiusallisesta salailusta.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) eduskunnassa Helsingissä perjantaina 4. toukokuuta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hallitus on antanut sote-uudistukseen esitettävät korjaukset eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi aamulla Naantalin Kultarantaan saapuessaan, että sote-vastine voisi olla julkinen, mutta sen päättää sosiaali- ja terveysvaliokunta.

Sipilän mukaan hallituksella ei ole mitään sitä vastaan, että valiokunta julkistaisi vastineen.

Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (SDP) sanoi kuitenkin ennen valiokunnan kokouksen alkua, että hallitus on valinnut menettelyn, joka on ei-julkinen.

Hallitus pitää vastineensa sisällöstä tiedotustilaisuuden maanantaina iltapäivällä.

– (Tämä) asettaa tietysti sekä muut kansanedustajat että nämä kansalaiset asemaan, jossa me saamme mahdollisesti tietää päälinjaukset, mutta ei muuta, Kiuru sanoi.

Kiurun mukaan valiokunta voi kuitenkin "tietyissä tapauksissa" keksiä kiertoreittejä hallituksen vastineen julkistamiseksi.

– Aiotteko keksiä näitä kiertoreittejä?

– No, palataan siihen tämän iltapäivän aikana, Krista Kiuru vastasi.

Lue myös:

Sote-uudistukseen tulossa korjauksia, seuraa ainakin näitä kolmea asiaa – Yle näyttää hallituksen tiedotustilaisuuden suorana klo 15.30