1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taksiliikenne

Joukko taksiautoilijoita yrittää kaataa yhtiön, joka valtasi ison siivun koko maan Kela-välityskyydeistä

Taksiala on riitaantunut keskenään Kela-kyydeistä.

taksiliikenne
Taksamittari.
Toni Pitkänen / Yle

Taksiautoilijat kipuilevat ja kapinoivat uutta Kela-kyytien järjestelyä vastaan. Heinäkuun alusta alkaen Kela-kyydit siirtyvät alueellisten kilpailutusten voittajien välitettäväksi. Autoilijat voivat saada Kela-kyydeistä pienemmän korvauksen kuin aiemmin.

Yle sai lukuisia yhteydenottoja taksiautoilijoilta, jotka kertovat, kuinka esimerkiksi Kela-kyytejä isossa osassa Suomea välittävä Pro Keskus painostaa yrittäjiä solmimaan sopimuksen sen kanssa. Yrittäjien mielestä tarjottavien sopimusten ehdot ovat liian heikot.

Taksiautoilijat vastustavat kyytien välitystä, koska heidän mukaansa taksien tulot tippuvat merkittävästi. Yrittäjien laskutavasta riippuen tulot pienenevät 20–30 prosenttia pienentyvien kyytimaksujen, laitevuokrien ja provisioiden vuoksi.

Toisilla tulot kasvavat ja toisilla ne saattavat pienentyä.

Jari Kuusniemi

Muun muassa Ylä-Savossa Sonkajärvellä taksikuskit ovat kieltäytyneet liittymästä välitysfirman leipiin. Paikallinen taksiyrittäjä Rauno Hynynen kertoo, että 70 prosenttia hänen ajoistaan on Kela-kyytejä. Hynynen on laskenut, että kulut nousevat ja tulot laskevat, joten hänen ei kannata ajaa Kela-kyytejä.

– Sopimusehdot ovat heittäneet 20 vuoden takaiseen, Hynynen manaa.

Sonkajärven Taksiautoilijat ry:n puheenjohtaja Kati Kainulainen sanoo, että Pro Keskus ei yksinkertaisesti pysty hoitamaan Kela-kyytejä.

– Autot eivät tule riittämään, Kainulainen uskoo.

Kela yrittää oikaista huhuja

Myös monet muut autoilijat eivät usko välitysfirman pystyvän hoitamaan Kela-kyytejä. Esimerkiksi monet pohjoiskarjalaiset autoilijat ovat kieltäytyneet solmimasta sopimusta Pro Keskuksen kanssa. Heidän piirissään liikkuu sitkeä käsitys siitä, että välitysfirman kaatuessa he saisivat ajaa Kela-kyytejä entisin hinnoin.

Paluuta entiseen ei kuitenkaan ole, sanoo Kelan etuuspalveluiden vastaava suunnittelija Anne Giss. Hän on päivittäin vakuuttanut alueen yrittäjiä siitä, että Pro Keskus hoitaa kyyditykset heinäkuun alusta alkaen.

– Monet luulevat, että palauttaisimme valtakirjamenettelyn. Se ei missään nimessä pidä paikkaansa. Se olisi myös sairausvakuutuslain vastaista, Giss toteaa.

Mies.
Pro Keskuksen hallituksen jäsen ja Savon Taksidatan toimitusjohtaja Jarmo Immonen. Savon Taksidata välittää nykyisin takseja. Yritys myy välitystoiminnan Pro Keskukselle.Toni Pitkänen / Yle

Myös Pro Keskus torppaa autoilijoiden toiveet paluusta entiseen.

– Kun meillä on riittävästi autoja ja henkilökuntaa, potilaat saadaan sinne minne pitääkin, Pro Keskuksen hallituksen jäsen Jarmo Immonen lupaa.

Anne Giss muistuttaa, että Pro Keskuksella on mahdollisuus järjestää Pohjois-Karjalan alueen Kela-kyydit muilla keinoin kuin käyttämällä alueen omia takseja. Keskus voi esimerkiksi palkata takseja muualta Suomesta hoitamaan Pohjois-Karjalan kyydit.

– Olen sanonut usealle, että se ei välttämättä ole parasta alueen takseille, Kelan etuuspalveluiden vastaava suunnittelija Anne Giss kertoo.

Yle sai myös lukuisia vinkkejä taksiautoilijoiden laittomista koppisopimuksista. Niissä taksiyrittäjät olisivat keskenään sopineet, ettei kukaan solmi sopimusta Pro Keskuksen kanssa. Moni yrittäjä kertoo kuulleensa sopimuksista ja osa väittää tietävänsä alueita, joilla sellainen on voimassa. Kun Yle soitti alueen takseille, kukaan ei myöntänyt tehneensä kilpailulakia rikkovaa sopimusta muiden autoilijoiden kanssa yhteistuumin.

Monen näköisiä huhuja liikkuu, osa tarkoituksellisia.

Jarmo Immonen

Pro Keskuksen osaomistaja, taksamittarivalmistaja Semelin toimitusjohtaja Börje Nummelin kertoo, että monet välitystoimintaa vastustaneet ovat kaikessa hiljaisuudessa solmineet sopimuksen välitysfirman kanssa. Myös Yle tavoitti useita autoilijoita, jotka kertoivat vastentahtoisesti solmineensa sopimuksen Pro Keskuksen kanssa, mutta eivät halunneet muiden autoilijoiden tietävän heidän liittyneen välitysfirman leipiin.

Pro Keskus ei näe toiminnassaan mitään moitittavaa. Se on saanut automäärän täyteen Lapissa, Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa. Pohjois-Savossa takseja on lähes riittävästi. Pohjois-Karjalassa neuvottelut ovat hyvässä vauhdissa, Nummelin kertoo.

Tulojen laskeminen närästää

Kuopiolainen Pro Keskus voitti Kelan kilpailutuksen viiden maakunnan alueella, Lapissa, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Yrityksestä tuli Suomen suurin Kela-keskus, sillä sen kautta välitetään vuosittain noin 650 000 Kela-kyytiä.

Kela-kyydit ovat olleet haluttuja, sillä viime vuonna Kela korvasi taksimatkoja noin 153 miljoonan euron edestä. Kilpailutuksen myötä taksien tulotaso voi tippua. Autoilijalle ei enää makseta yhtä paljon kuin tähän saakka. Lisäksi maksettavaa kertyy muun muassa provisioista, laitevuokrista ja sopimusmaksuista.

Taksiliitto ennakoi, että osa takseista voi lopettaa toimintansa kassavirran pienentymisen vuoksi. Toisaalta osa voi kasvattaa palkkapussiaan.

– Toisilla tulot kasvavat ja toisilla ne saattavat pienentyä. Taksialan yhteenlasketun liikevaihdon voisi kuitenkin odottaa kasvavan, Hämeen Taksiyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Jari Kuusniemi sanoo.

Iisalmelainen taksiyrittäjä Juha Sirviö toivoo toisten yrittäjien solmivan sopimuksen välitysfirman kanssa Kela-kyydeistä, jotta kilpailu muista kyydeistä olisi pienempää.

Taksiyrittäjä.
Iisalmelainen taksiyrittäjä Juha Sirviö on laskenut, ettei Kela-kyytien ajaminen ole hänelle taloudellista.

Alalla liikkuu paljon huhuja

Pro Keskuksen ympärillä liikkuu iso määrä epämääräisiä ja virheellisiä tietoja. Eniten autoilijoita närästävät provisio- ja laitevuokraushinnat.

Pelkkien provisioiden kuvaillaan olevan jopa 20 prosenttia. Pro Keskuksen sopimustietojen mukaan esimerkiksi Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomessa kyytien välitysprovisio on kuitenkin 8,4 prosenttia.

– Monen näköisiä huhuja liikkuu, osa tarkoituksellisia. Rikkinäinen puhelin on hyvin yleinen termi näille puheille, Pro Keskuksen hallituksen jäsen Jarmo Immonen luonnehtii.

Kun meillä on riittävästi autoja ja henkilökuntaa, potilaat saadaan sinne minne pitääkin.

Jarmo Immonen

Osa autoilijoista joutuu uusimaan taksamittarinsa. Kyse on isosta investoinnista, sillä laitteet maksavat useita tuhansia. Pro Keskus vaatii sopimustakseiltaan laitevalmistaja Semelin taksamittarin.

Semelin toimitusjohtaja myöntää yrityksen lähteneen välitysbisnekseen vahvistaakseen asemaansa markkinoilla. Sitkeän huhun mukaan Semelin uudetkin laitteet pitäisi vaihtaa vuokralaitteisiin, jotta Kela-kyytien ajaminen onnistuisi.

– Ei tarvitse, Semelin toimitusjohtaja Börje Nummelin kieltää.

Lue seuraavaksi