Hyppää sisältöön

Valtiovarainministeriö hyllyttää 20 Kittilän päättäjää – Valtuuston puheenjohtaja: "Kyllä siinä aamukahvit jäähtyivät kuppiin"

Ministeriön mukaan virkarikoksista syytetyt Kittilän luottamushenkilöt on siirrettävä syrjään, jotta kunnan päätöksenteon uskottavuus säilyy.

Kuva: Annu Passoja / Yle

Valtiovarainministeriö ilmoittaa pidättävänsä luottamustehtävistä välittömästi 20 Kittilän luottamushenkilöä, joita vastaan on nostettu syytteet törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. He ovat tällä hetkellä Kittilän kunnanhallituksen, kunnanvaltuuston tai lautakuntien jäseniä. Osaa heistä syytetään lisäksi virka-aseman väärinkäytöstä, työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä.

Kittilän kuntasotku sai alkunsa viisi vuotta sitten Levin hissihankinnoista, joihin silloinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä puuttui. Tämän jälkeen Mäkelä sai laittomat potkut ja laittomuuksiin osallistuneet kuntapäättäjät saivat rikossyytteet.

Hyllyttämispäätöstä perustellaan sillä, että syytteet ovat kuntakentällä poikkeuksellisia ja koskevat vakavia väärinkäytösepäilyjä. Ministeriö teki päätöksensä kuulemiskierroksen jälkeen. Ministeriö korostaa, että hyllyttämispäätöksellä ei oteta kantaa syytettyjen syyllisyyteen vaan sillä halutaan turvata päätöksenteon uskottavuus. Syytetyt pidetään syrjässä kunnan päätöksenteosta oikeudenkäynnin loppuun saakka.

Lähes kolmeakymmentä entistä ja nykyistä Kittilän kuntapäättäjää syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Oulun syyttäjänvirasto päätti syytteiden nostamisesta viime lokakuussa.

Valtuusto: Ketään ei haluta julistaa syylliseksi

Alkuvuonna Kittilän hallintosotkuja perannut, valtiovarainministeriön asettama selvitysryhmä esitti, että syytetyt pidätetään luottamustoimista kunnes rikossyytteet on käsitelty oikeudessa. Selvitysryhmän perustamisen mahdollisti Lex Kittilä -laki, joka sallii valtion puuttua hallinnollisessa kriisissä olevan kunnan toimintaan.

Kittilän kunnanvaltuusto ei ole ollut halukas siirtämään syytettyjä luottamushenkilöitä syrjään oikeudenkäynnin ajaksi. Valtuusto on perustellut linjaansa muiden muassa sillä, ettei se halua julistaa ketään syylliseksi.

Viimeisen kerran valtuusto otti asiaan kantaa toukokuun lopussa, jolloin se päätti kunnanhallituksen esityksen mukaisesti, että syytetyt saavat jatkaa tehtävissään. Päätöstä perusteltiin tuolloin sillä, että kunnalliseen itsehallintoon puuttuva Lex Kittilä on ristiriidassa perustuslain kanssa.

Oikeudenkäynti Lapin käräjäoikeudessa alkaa 11. syyskuuta.

"Aamukahvit jäähtyivät kuppiin"

Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen (Vas.) sanoo olevansa tyrmistynyt päätöksestä, vaikka osasikin sitä odottaa. Hän sai tiedon hyllyttämispäätöksestä ennen aamukahdeksaa. Valtuuston piirissä hyllyttämispäätös koskee yhtätoista valtuutettua ja neljää varavaltuutettua. Nevalainen ei itse ole syytettyjen joukossa.

– Kyllä siinä aamukahvit jäähtyi kuppiin, kun puhelimet alkoivat soida, Nevalainen sanoo. Hän puhui useamman syytetyn kanssa ja he todennäköisesti hakevat Nevalaisen mukaan ministeriön päätökselle toimeenpanokieltoa Pohjois-Suomen hallinto-oikeudesta. Myös kunnanhallitus päättää ensi viikon tiistaina, valittaako se päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Nevalainen kritisoi ministeriön perustetta uskottavuuden säilyttämisestä.

– Ei tämä kyllä uskottavuutta paranna millään tavalla, kun kokeneet kuntapäättäjät pistetään syrjään ja vähemmän kokeneet tulee tilalle, Nevalainen sanoo. Hän kertookin kiirehtineensä uusien varavaltuutettujen koulutusta.

Ensimmäinen valtuuston kokous uudella kokoonpanolla on elokuussa. Syytettyjen tilalle nousevat varajäsenet ja lisäksi varavaltuutetuiksi nousee joukko uusia henkilöitä, jotka keskusvaalilautakunta nimesi maaliskuussa.

Virkarikossyytteisiin johtaneet tapahtumat juontuvat Levin hissihankintoihin vuonna 2013. Silloinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä puuttui hissihankintoihin ja teki tutkintapyynnön hissiyhtiön johtajasta Jouni Palosaaresta. Mäkelän toimiin tyytymättömät Kittilän kuntapäättäjät aloittivat sittemmin laittomaksi osoitetut toimet Mäkelän erottamiseksi.

Viime perjantaina Lapin käräjäoikeus antoi Palosaarelle vapauttavan tuomion. Hänen todettiin toimineen epäasiallisesti, mutta ei kuitenkaan syyllistyneen rikokseen.