1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaali- ja terveyspalvelut

Hallitus lykkäisi uusien sote-keskusten aloitusta vuodella – maakunnat saisivat halutessaan aloittaa kuitenkin aiemmin

Jopa 15 maakuntaa saattaisi siirtyä valinnanvapausjärjestelmän jo ennen uusien sote-keskusten vuoden 2022 aikarajaa. Sosiaali- ja terveysvaliokunta julkistaa vastineen kokonaisuudessaan huomenna.

Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokous. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Ylen eri lähteistä saamien tietojen mukaan hallitus on sote-vastineessaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle ilmoittanut olevansa valmis lykkäämään soten laajan valinnanvapauden virallista aloitusta vuodella.

Laajan valinnanvapauden osalta tämä tarkoittaa aloitusta vuoden 2022 alusta. Silloin siis aloittaisivat sosiaali- ja terveyskeskukset. Aiemmassa suunnitelmassa laaja valinnanvapaus eli uusien sosiaali- ja terveyskeskusten oli määrä aloittaa vuoden 2021 alussa. Silloin siis olisi ollut mukana jo yksityisiä palveluntuottajia sote-keskusten ylläpitäjinä.

Vastineen mukaan maakunnat saisivat aloittaa soten valinnanvapauden myös aiemmin. Ilmeisesti jopa 15 maakuntaa on ilmoittanut voivansa käynnistää soten ja valinnanvapauden aiemmin kuin aloituksen takaraja olisi.

Yhden tulkinnan mukaan hallituksen vastine sallisi jonkun maakunnan aloittaa soten valinnanvapauden jo vaikka vuoden 2020 aikana.

Sote-asiakassetelit tulisivat ilmeisesti käyttöön jo ennen sote-keskusten aloittamista. Vanhan esityksen mukaan asiakassetelit piti ottaa viimeistään käyttöön vuoden 2020 heinäkuussa.

Ylen tietojen mukaan hallitus aikoo esittää vastineessaan, että maakunnat voisivat hakemuksesta anoa myös aloittamista myöhemmin kuin yleinen aikaraja määrää.

Valtiovarainministeriön kontrolli säilyisi maakuntien rahoituksessa

Hallituksen vastineessa ehdotetaan edelleen maakuntien rahoituskehyksen säilyttämistä, mutta mahdollisesti talousvaikeuksiin joutuville maakunnille luvataan kriisimallia sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaamiseksi.

Ylen tietojen mukaan rahoituskriisissä olevalle maakunnalle luvataan hallituksen vastineessa mallia, jolla taattaisiin, että maakunta saisi nykyesitystä helpommalla tavalla tukea rahoitusvaikeuksiinsa. Rahoituskehysmalli sekä valtiovarainministeriön mahdollisuus seurata rahoituskehyksen pitävyyttä ja rahankäyttöä kuitenkin edelleen säilyisi.

Hallituksen tavoitteena on edelleen, etteivät sosiaali- ja terveydenhoidon menot kasvaisi enempää kuin 0,9 prosenttia vuodessa.

Vastineessaan hallitus ei edelleenkään pidä sote-lakien notifiointia EU-komissiolle etukäteen tarpeellisena. Notifiointi tarkoittaa, että hallitus kysyisi EU-komission näkemystä etukäteen, ovatko sote-lait EU-lakien mukaisia. Komission vastaus ei kuitenkaan estäisi tuomioistuinta päättämästä toisin, jos joku veisi sote-lait unionin tuomioistuimeen.

Vastineen tiedot julki tiistaina julkisessa kuulemisessa

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti julkistaa hallituksen vastineen huomenna tiistaina kello 8. Julkistamisesta päätettiin äänestämällä.

– Valiokunnan kokouksessa oli kaksi eri näkökulmaa, enemmistö päättyi siihen ratkaisuun, että vastine on julkinen hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen aamulla kello 8, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) sanoi Ylelle eduskunnassa.

Valiokunnan jäsenen Anneli Kiljusen (sd.) mukaan puolueen toive oli, että julkistettaisiin jo tänään.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) kertoi olevansa vakuuttunut, että mietintö saadaan valmiiksi ennen eduskunnan kesätaukoa. Sen jälkeen mietintö menee vielä uudelleen perustuslakivaliokunnan tarkastettavaksi.

– Haluttiin antaa hallitukselle mahdollisuus ensin itse tiedottaa, koska on hallituksen vastineesta kyse. Oma kantani, että ennen kesätaukoa saamme mietinnöt siihen malliin, että perustuslakivaliokunta voi ottaa kopin, Heikkinen kertoi.

* Juttua päivitetty klo 14.13: Lisätty tieto vastineen huomisesta julkistamisesta. Täydennetty klo 14.25 rahoitusmallin osalta.

Lue myös:

Sote-uudistukseen tulossa korjauksia, seuraa ainakin näitä kolmea asiaa – Yle näyttää hallituksen tiedotustilaisuuden suorana klo 15.30

Sekavuus hallituksen sote-vastineen julkisuudesta syvä, kun valiokunta ryhtyi työhönsä