Analyysi: Kännääminen ja anteeksipyyntö eivät auttaneet Hakkaraista – rikoslaki on voimassa eduskunnassakin

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen tuomittiin sakkoihin pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta. Nöyrä anteeksipyyntökään ei auttanut, kirjoittaa Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen.

Teuvo Hakkarainen
Teuvo Hakkarainen
Teuvo HakkarainenVesa Moilanen / Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeudessa ei kovin usein kansanedustajia nähdä, mutta tänään aamulla niin sanotun mediasalin edessä pyöri kolme istuvaa kansanedustajaa.

Yksi oli syytetty, yksi uhri ja yksi todistaja.

Yksi perussuomalainen, yksi perussuomalaisista kokoomukseen loikannut ja yksi kokoomukseen valittu ja siellä pysynyt.

Yksi saha-alan ammattilainen ja kaksi poliisia.

Heidän lisäkseen oikeudessa parveili kuvaajia ja toimittajia. Kyseessä oli kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps.) oikeudenkäynti. Kun kaikki halukkaat olivat päässeet sisään oikeussaliin, kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski luki Hakkaraiselle syytteet pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta.

Syytteiden taustalla olleiden tapahtumien kulku oli kaikille selvää, paitsi syytetylle. Hän sanoi oikeudessa, että tuo joulukuinen ilta on aika lailla hämärän peitossa. Hakkarainen kuitenkin myönsi tapahtumat.

Syyttäjä kysyi oikeudessa Hakkaraiselta, kantoivatko jalat. "Valitettavasti kyllä", vastasi Hakkarainen.

Viime joulukuussa eduskuntalossa oli meneillään iltamyöhään täysistunto, jossa eduskunta puhui alkoholista. Samaan aikaan moni kansanedustaja nautti sitä täysin siemauksin eri puolilla taloa olleissa eduskuntaryhmien pikkujouluissa.

Hakkarainen oli osallistunut oman puolueensa pikkujouluihin ja juonut sinisiä enkeleitä. Syyttäjä kysyi oikeudessa Hakkaraiselta, kantoivatko jalat.

"Valitettavasti kyllä", vastasi Hakkarainen.

Oikeudessa kuultiin todistajana poliisi-kansanedustaja Kari Tolvasta (kok.). Hän kertoi, että Hakkaraisen jalat olivat kantaneet eduskunnan kuppilaan.

Hakkaraisen oikeudenkäynnissä on jollain lailla huvittaviakin piirteitä.

Hienossa ja arvokkaassa eduskuntatalossa kansanedustaja hoippuu ja huojuu kohti kuppilaa. Hän saa päähänsä antaa suukon hyvän kollegan poskelle, mutta entinen saha-alan yrittäjä arvioi voimansa väärin.

Hän ei myöskään huomaa kysyä, onko toinen osapuoli halukas pussailemaan. Ja lopulta tuo 5-10 sekuntia kestänyt näytös päätyy Helsingin käräjäoikeuteen.

Oikeasti tässä oikeudenkäynnissä ei ole kuitenkaan mitään hauskaa. Kansanedustajan arvovallalle ei ole sopivaa esiintyä sellaisessa kunnossa, jossa Hakkarainen viime joulukuussa oli. Mutta hän ei suinkaan ollut ainoa holtittomassa humalassa toikkaroinut kansanedustaja.

Saman puolueen kansanedustajakollegan avustaja joi viinaa samana iltana niin paljon, että joutui ambulanssilla sairaalaan. Sitä ennen lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) oli hälyytetty apuun.

Se soppa ei kuitenkaan päätynyt tuomioistuimeen, kuten tämä halausoperaatio.

Syyttäjä ja suuteluyrityksen kohde poliisi-kansanedustaja Veera Ruoho (kok.) kutsuivat Hakkaraisen toimintaa tänään oikeudessa niskalenkin ottamiseksi. Puolustus puhui karhunhalauksesta ja spontaanista hellyydenosoituksesta.

Rikosvastuu ei katoa, vaikka muisti katoaa. Jos näin olisi, niin jokainen humala- ja huumepäissään törttöillyt voisi kuitata juttunsa sanomalla, ettei ollut tarkoitus ja en muista mitään.

Hakkarainen oli oikeudessa nöyrän ja katuvan oloinen. Ja sitä hän ihan aidosti varmasti onkin. Hän on pyytänyt monta kertaa Ruoholta anteeksi tekoaan. Ja pyysi jälleen tänään oikeudessa.

Veera Ruoho sanoi oikeudessa, että Hakkaraisen niskalenkki on tuonut hänelle niskakipuja. Puolustus sanoi puolestaan, ettei Hakkarainen missään nimessä tahallaan ole halunnut satuttaa Ruohoa.

Syyttäjä oli tiukkana. Hän sanoi, ettei kännäily poista rikosvastuuta. Ja niin se onkin.

Rikosvastuu ei katoa, vaikka muisti katoaa. Jos näin olisi, niin jokainen humala- ja huumepäissään törttöillyt voisi kuitata juttunsa sanomalla, ettei ollut tarkoitus ja en muista mitään.

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen totesi oikeudessa, että alkoholi on hänelle ongelma. Hän myös kertoi hakeneensa siihen ongelmaan apua. Yhtä lailla oikeussalissa kuin varmaankin eduskunnassakin toivotaan, että Hakkarainen saisi apua ongelmaansa.

Mutta anteeksipyyntökään ei auta silloin, kun istutaan syytettyjen penkillä. Pikaisen oikeudenkäynnin jälkeen Helsingin käräjäoikeus pohti puolituntia, mitä Hakkaraiselle tehdään. Oikeus tuomitsi Hakkaraisen pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta 45 päiväsakkoon, mikä on hänen tuloillaan noin 3000 euroa.

Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski vaati ehdollista 60 vuorokauden vankeusrangaistusta Hakkaraiselle. Syyttäjä vielä pohtii, valittaako hän tuomiosta. Sen sijaan kansanedustaja Veera Ruoho on tyytyväinen siihen, että Hakkarainen sai tuomion.

Syyttäjä sanoi oikeudenkäynnin jälkeen yhden olennaisen asian. Tämä oikeudenkäynti osoittaa sen, että pahoinpitelyyn ja seksuaaliseen ahdisteluun voidaan syyllistyä missä tahansa.

Myös eduskunnassa.

Ja mikä tärkeintä: eduskunnan säätämä rikoslaki on yhtä lailla voimassa eduskunnassa kuin nakkikioskin jonossakin.

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen tuomittiin sakkoihin Veera Ruohon pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta – Yle seurasi hetki hetkeltä