1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Yle seurasi hetki hetkeltä, kun hallitus esitteli soten korjaussarjan: aikatauluihin muutoksia, EU-ilmoitusta ei tehdä

Suurin osa maakunnista voi aloittaa valinnanvapauskokeilun etuajassa.

Hallituksen tiedotustilaisuus maakunta- ja sote-uudistuksesta
Hallituksen tiedotustilaisuus maakunta- ja sote-uudistuksesta

Tässä kolme tärkeintä asiaa, jotka hallitus haluaa korjata soten valinnanvapausesityksessä.

  1. Hallitus on päättänyt, että soten valinnanvapautta lykätään vuodella. Kaikki sote-keskukset aloittavat vuoden 2022 alusta. Suurin osa maakunnista pystyy avaamaan sote-keskuksen kuitenkin jo vuonna 2020. Tarvittaessa lisäaikaa sote-keskusten perustamiseen annetaan vuoteen 2023 saakka. Suun terveydenhuolto alkaa 2022, kuten aiemmin on sovittu.
  2. Eu-notifikaatiota eli tiedonantoa ei tehdä. Etenkin oppositio on epäillyt, että sote-uudistus pitää sisällään kiellettyjä valtiontukia. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi, että EU:n valtiontukisäätely ei ole ristiriidassa valinnanvapauslakiesityksen kanssa
  3. Mikäli maakunnat eivät selviä sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksesta, valtio voi myöntää niille lisää rahaa. Lisärahoitusta voidaan antaa yksittäiselle maakunnalle joko hakemuksen perustella tai valtion aloitteesta. Rahoituksen kokonaistasoa voidaan kaikissa maakunnissa nostaa, jos kahdeksassa maakunnassa tai maakunnissa, joiden väkiluku on yhteensä 40 prosenttia koko maan asukasluvusta, valtion rahoituksen taso todetaan riittämättömäksi. Silloin puhutaan niin sanotusta järjestelmäongelmasta.

Hallitus kertoi tänään maanantaina tiedotustilaisuudessa, miten se aikoo korjata sote-uudistukseen liittyvät ongelmat. Perustuslakivaliokunta löysi soten valinnanvapauslaista useita vakavia perustuslaillisia ongelmia, jotka on korjattava, että laki voisi edetä.

Tiedotustilaisuudessa oli paikalla neljä hallituksen reformiministerityöryhmään kuuluvaa ministeriä: perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.), kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.), sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin) sekä oikeusministeri Antti Häkkänen (kok).

Lisäksi paikalla olivat alivaltiosihteeri Päivi Nerg valtiovarainministeriöstä ja osastopäällikkö Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Hallitus luovutti tänään vastineensa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Vastine julkistetaan kokonaisuudessaan huomenna tiistaina.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.