Kaatuuko Oulun uusi ihme työvoimapulaan? ICT-ala tarvitsee tuhansia uusia työntekijöitä, mutta niitä ei ole

ICT-alan nousukiito näkyy Oulussa valtavana työvoiman tarpeena. Työntekijäpulaan sisältyy myös uhkia.

työvoimapula
Mies katsoo tietokonetta
Oulun alueelle on perustettu yli 500 korkean teknologian startup-yritystä viimeisen viiden vuoden aikana.Elisa Kinnunen / Yle

Oulussa lasketaan olevan tarve jopa 3 000:lle ICT-alan osaajalle seuraavan kolmen vuoden aikana.

Asia käy ilmi Oulun kauppakamarin tuoreesta selvityksestä, johon kartoitettiin alueen elinkeinoelämän työvoimatarpeita tuleville vuosille.

Muutos on ollut nopea, sillä vuosikymmenen alkupuolella kaupungissa jäi työttömäksi noin 3 500 ihmistä ICT-alan rakennemuutoksen ja Nokian suurten irtisanomisten jälkeen. Nyt ala työllistää Oulussa noin 14 000 ihmistä.

Oulun kauppakamarin varatoimitusjohtaja Esa Pellikainen muistelee, että näin isosta rekrytointitarpeesta puhuttiin edellisen kerran 1990-luvulla, kun Nokia palkkasi työntekijöitä Ouluun.

Tänä vuonna alan työvoiman tarpeen arvioidaan olevan noin 1 100 ihmistä. Vuosille 2019-2020 on laskettu tarvittavan 1 800 osaajaa. Eniten tarvetta on ohjelmistokehittäjille eli koodareille.

Koulutuksen roima lisääminen ei ole helppoa

Selvityksen mukaan esimerkiksi alan koulutuspaikkoja tarvittaisiin jopa puolet nykyistä enemmän. Tänä vuonna Oulun yliopistosta, Oulun ammattikorkeakoulusta ja työvoimahallinnon kursseilta valmistuu noin 450 ICT-alan osaajaa.

Koulutuspaikkojen merkittävä lisääminen ei kuitenkaan ole kovin yksinkertaista. Oulun yliopiston professori ja koulutusdekaani Jari Iinatti sanoo, että yliopiston aloituspaikkojen lisääntyminen näkyisi työmarkkinoilla aikaisintaan viiden vuoden päästä.

– ICT-alan koulutuspaikkoihin ei myöskään kohdistu suurta hakupainetta, joten radikaalia paikkamäärän nostoa on vaikea perustella esimerkiksi opetusministeriölle, Iinatti sanoo.

Sormet tietokoneen näppäimistöllä.
Oululaiset yritykset etsivät työntekijöitä myös ulkomailta.Jyrki Lyytikkä / Yle

ICT-alan työvoimapulaa yritetään helpottaa Oulun yliopistossa syksyllä käynnistyvällä muuntokoulutuksella. Se on suunnattu ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhan alla oleville henkilöille, jotka pystyvät suorittamaan korkeakoulututkinnon kahdessa vuodessa.

Oulun yliopiston projektipäällikkö Mikko Halttunen kertoo, että vain osa muuntokoulutuksen paikoista saatiin täytettyä.

– Muuntokoulutukseen soveliaita työttömiä ei näytä alueelta enää löytyvän, Halttunen sanoo.

Yritykset tähyävät ulkomaille

Esa Pellikaisen mukaan oululaiset yritykset etsivät työntekijöitä myös ulkomailta, sekä harkitsevat toimipisteiden sijoittamista myös Suomen ulkopuolelle.

Työntekijäpulaan liittyy myös riskejä. Kansainvälisten toimijoiden pelätään joko vähentävän investointejaan tai jopa sulkevan Oulun yksiköitään, mikäli ne eivät saa tarpeeksi osaavaa henkilökuntaa.

Ouluun on tullut kymmeniä kansainvälisiä yrityksiä, ja alueelle on perustettu yli 500 korkean teknologian startup-yritystä viimeisen viiden vuoden aikana.

Lisäksi alueelle jäi paljon toimijoita ICT-alalla koetusta murroksesta huolimatta, Pellikainen muistuttaa.

– Esimerkiksi Nokia on edelleen iso työnantaja Oulussa.

Lue myös:

Kilpailu koodareista on nyt veristä: pelkkä kova palkka ei riitä, vaan työntekijöitä houkutellaan myös parturipalveluilla ja nimikko-oluella