1. yle.fi
  2. Uutiset

Jäitkö ilman Föli-kaupunkipyörää? Turkulaismies koodasi palvelun, joka näyttää pysäkkien tilanteen reaaliajassa

Turun kaupunkikin suosittelee harrastuspohjalta syntynyttä, pelkästään kaupunkipyöräilijöille suunnattua verkkopalvelua.

Kaupunkipyörät
Fölläri-pysäkki Turun tuomiokirkon edustalla.
Fölläri-pysäkki Turun tuomiokirkon edustalla.Carolus Manninen / Yle

Turkulainen verkko-ohjelmoija Valtteri Karesto julkaisi viime viikonloppuna verkkosivun (siirryt toiseen palveluun), jossa on kootusti tietoa Turun kaupunkipyöristä ja niiden saatavuudesta pysäkkikohtaisesti.

Verkkosivu hyödyntää Turun kaupungin julkiseksi määrittelemää dataa (siirryt toiseen palveluun), jota Kareston luoma palvelu seuraa reaaliajassa. Helsinkiläisessä ohjelmointiyrityksessä työskentelevä Karesto sai idean Facebook-ryhmässä, jossa kerrottiin Turun kaupungin julkistamasta datarajapinnasta.

– Haudoin ideaa muutaman viikon. Viime viikonloppuna päätin toteuttaa sen, Karesto kertoo.

Sivu syntyi futismatsia katsellessa

Valtteri Karestolla oli kokemusta vastaavanlaisten rajapintojen hyödyntämisestä töidensä yhteydessä. Verkkosivu syntyi hänen omien sanojensa mukaan kivuttomasti.

– Katselin lauantaina jalkapalloa ja Jukolan viestiä samalla, kun tein sivua. Se oli melko vaivatonta, kun tietotaito oli jo olemassa. Tein sivun lähinnä harrastusprojektina.

Kareston mukaan samalla teknlogialla voisi tehdä applikaation puhelimille.

– Kaiketi sen aika helposti tekisi. Ihmiset ovat vain nykyään laiskoja lataamaan applikaatioita, joten verkkosivu on ehkä siitä hyvä palvelu.

Kehut kaupungilta

Myös Turun kaupungin Reittiopas-palvelussa pysäkkikohtainen pyörätilanne näkyy reaaliajassa. Kareston kehittämää selainsivua kehutaan kuitenkin Twitter-keskustelussa selkeämmäksi, koska se siihen on koostettu vain kaupunkipyöriä koskeva data.

Myös Turun kaupungin Twitter-tili osallistui keskusteluun Kareston tekemässä Twitter-päivityksessä. Turku kehuu verkkosivua avoimen datan hienosta hyödyntämisestä ja kehoittaa kaupunkipyörien käyttäjiä seuraamaan sivua.

Lue seuraavaksi