1. yle.fi
  2. Uutiset

Mölkkyä ja makuja – Suomi innostaa eurooppalaisia maaseudun kehittäjiä

Itävaltalainen maaseutuammattilainen kannustaa suomalaisia luottamaan oman kotiseudun mahdollisuuksiin.

maaseutu
Mölkky kiinnosti eurooppalaisia Kustavissa
Mölkky kiinnosti eurooppalaisia maaseudun kehittäjiä KustavissaLassi Lähteenmäki / Yle

Kustavin Katanpään saaren tykkipattereiden edustalla on tungosta. Kaikki haluavat kokeilla Mölkky-peliä. Puupalikat kaatuvat komeasti, ja riemuhuuto on sen mukainen. Vieressä seuraa iso joukko ihmisiä, jotka haluavat myös kokeilla taitojaan. Mölkky osoittaa jälleen kerran suosionsa pelinä, jolla ei ole kansallisia rajoja.

Katanpään saarelle (siirryt toiseen palveluun) saapui yli 300 eurooppalaista maaseudun kehittämiseen vihkiytynyttä vierasta. He olivat EU:n jokavuotisen Linc-seminaarin (siirryt toiseen palveluun) vieraita. Osallistujat olivat EU:n Leader-ohjelman edustajia.

Leaderin kautta kanavoituvat EU:n tuet maaseudun moninaisille hankkeille.

Vierailun myötä eurooppalaisille tuli tutuksi Mölkyn lisäksi moni muukin suomalainen asia.

Ruokamatkailu on nyt nousussa

EU-väen lounaissuomalaisessa tapaamisessa lausuttiin syntysanoja uusille hankkeille. Näitä maaseudun elinvoimaa parantavia projekteja on syntymässä arvioiden mukaan kymmeniä.

– Ruokamatkailu on nouseva trendi, ja siihen haetaan paljon kumppaneita. Se on tosi suosittua ympäri Eurooppaa, myös Suomessa, sanoo seminaarin koordinaattori Johanna Vanhatalo.

Puhdas Suomi on hyvä konsepti, mutta kotiseudustaan pitää olla myös ylpeä.

Leo Gander

Myös saaristomatkailuun viriteltiin yhteishanketta ruotsalaisten kanssa.

Itävaltalainen neuvoo uskomaan omiin mahdollisuuksiin

Itävaltalainen Leader-johtaja Leo Gander saapui Suomeen toista kertaa. Hän hehkutti Suomea olan takaa. Hän tulee itse järviseudulta ja osaa sen takia arvostaa myös Suomen saaristoa.

– Kestävä kehitys ja sininen talous ovat Euroopassa tulevaisuutta. Puhdas Suomi on hyvä konsepti, mutta kotiseudustaan pitää olla myös ylpeä. Sen jälkeen voi myydä mitä vain, Gander opastaa.

Sadat eurooppalaiset haistelivat meren tuoksua perinnepurjelaivojen kyydissä. Samalla he tulivat tutuiksi Varsinais-Suomen ja Satakunnan kukoistavien maaseutukohteiden kanssa.

Lue seuraavaksi