Puolustusfirmat neuvottelevat jo täyttä vauhtia hävittäjävalmistajien kanssa miljardiluokan yhteistyöstä – Hävittäjähanke tuomassa Suomeen rahaa ja työpaikkoja

EU:n puolustus- ja turvallisuusdirektiivi määrittelee, millainen yhteistyö on sallittua.

hävittäjät (lentokoneet)
Ilmavoimien Hornet harjoitteli pysäytysvaijerilaskua Lusin maantiekentälle sotaharjoituksissa 2016.
Hornet F/A-18D -hävittäjä.Ilmavoimat

Suomen puolustusteollisuudella on edessään hyvät ajat, jos Suomi päätyy ostamaan reilut 60 uutta hävittäjää Ilmavoimille. Vaikka konemalli valitaan vasta kolmen vuoden päästä, teollisuus on saanut neuvottelut vauhtiin kaikkien konevalmistajien kanssa.

– Olemme olleet jatkuvasti yhteydessä kaikkiin konevalmistajiin jo kolmisen vuotta, sanoo Patria Aviationin liiketoimintajohtaja Martti Wallin. Wallin vastaa Patriassa HX-kokonaisuudesta eli hävittäjähankinnasta.

Patria Aviationin liiketoimintaan kuuluvat muun muassa lentokaluston tukipalvelut. Lisäksi Patrian Aerostructures-liiketoiminta valmistaa komposiittisia lentokoneiden osia.

Wallin uskoo, että nyt on mahdollisuudet yhtä merkittävään teollisuusyhteistyöhön kuin Hornet-kaupassa yhdeksänkymmentäluvulla. Hän korostaa kuitenkin, että uusien koneiden ylläpitoon, huoltoon ja päivityksiin tulee erilainen ratkaisu kuin Horneteille.

– Se rakennetaan 2020- ja 2030-lukujen lähtökohdista.

Oma kysymyksensä on koneiden osien valmistus ja koneiden kokoonpano. Tähän mennessä koneiden valmistajat ovat kertoneet hyvin erilaisista yhteistyösuunnitelmista Suomen teollisuuden kanssa. Esimerkiksi Super Hornetia valmistava Boeing pitää kokoonpanoa (siirryt toiseen palveluun) Suomessa täysin mahdollisena, mutta Suomessa toivotaan varmasti paljon muutakin.

– Jonkinlaisesta osavalmistuksesta olisi varmasti hyötyä, jos ajatellaan kykyä huoltaa ja korjata koneita, sanoo Patria Aviationin liiketoimintajohtaja Martti Wallin.

Wallinin mukaan keskeistä on se, että koneet voidaan pitää toimintakykyisinä Suomessa kaikissa tilanteissa. Osa konevalmistajista saattaa tukeutua kansainväliseen verkostoon, osa suomalaiseen, Wallin arvioi.

Maan turvallisuus etusijalla

Suomen teollisuus odottaa yhteistyöhankkeita, jotka ovat arvoltaan vähintään kolmannes koneiden hankintahinnasta. Hankintahinta on seitsemästä kymmeneen miljardiin euroa. Tämän päälle tulevat vielä Laivue 2020 –hankkeen taistelujärjestelmiin liittyvät yhteistyösopimukset.

Suomen suurinvestoinnit hävittäjiin ja laivoihin hyödyttävät käytännössä lähinnä puolustus- ja turvallisuusalan yrityksiä, koska EU:n puolustus- ja turvallisuusdirektiivi rajaa siviilipuolen hankkeet yhteistyön ulkopuolelle. Lisäksi jotkut tutkimus- ja tiedeyhteisöt voivat päästä hankkeisiin mukaan.

Teollinen yhteistyö jaetaan suoraan ja epäsuoraan yhteistyöhön. Suora yhteistyö tarkoittaa esimerkiksi valittavan järjestelmän huoltoa ja ylläpitoa. Epäsuora yhteistyö tarkoittaa hankkeita, joilla on merkitystä valtion turvallisuudelle. Näitä voivat olla esimerkiksi kyberturvallisuus ja tekoäly.

Epäsuora yhteistyö voi liittyä myös alihankkijoihin, jotka valmistavat valittavaan järjestelmään osia tai asejärjestelmiä.

– Me olemme käyneet jokaisen kandidaatin sekä heidän keskeisten kumppaneittensa kanssa vähintään yhden neuvottelukierroksen, joidenkin kanssa enemmänkin usean vuoden aikana, sanoo Suomen puolustus- ja ilmailuteollisuusyhdistys PIA ry:n pääsihteeri Tuija Karanko.

Neuvotteluissa on mukana satakunta suomalaista puolustus- ja turvallisuusalan yritystä. Karanko muistuttaa, että yhteistyönhankkeiden tavoite on parantaa valtion turvallisuutta eikä välttämättä lisätä työllisyyttä Suomessa.

Joka tapauksessa näyttää siltä, että Suomen puolustusteollisuus ottaa hankkeen myötä aimo harppauksen kohti kansainvälistä yhteistyötä.

Suomen puolustusteollisuuden yhteenlasku liikevaihto on noin puolitoista miljardia euroa vuodessa.

Juttuun on haastateltu myös Marjaana Aarnikka työ- ja elinkeinoministeriöstä. Aarnikka on kaupallinen neuvos ja teollisen yhteistyön toimikunnan pääsihteeri.

Lue lisää aiheesta:

Puolustusministeri säästäisi naisten asepalveluksesta pari miljoonaa: Samaan aikaan Suomella on alkamassa rauhanajan kallein varustautuminen

Aseasiantuntija: Hävittäjähankinta on kahden kauppa – valinta on joko Lockheed Martin tai Saab

Suomi lähetti Hornetien seuraajan tarjouspyynnöt – tarjous pyydetään 64 hävittäjästä