Tuhansilta katkesivat sähköt, kun ukkosrintama ylitti Suomen – paikoin tuli myös rakeita

Iltapäivällä sähköttä oli lähes 5 800 sähköyhtiöiden asiakasta.

ukkonen
Salamointia.
Maanantaina salamoi reippaasti eri puolilla maata. Arkistokuva.Patrick Pleul / EPA

Maanantaina tuhannet kotitaloudet jäivät ilman sähköjä, kun ukkosrintama kuritti Suomea.

Puoli viiden aikaan iltapäivällä sähköttä oli lähes 5 800 sähköyhtiöiden asiakasta. Iltakahdeksalta määrä oli laskenut vajaaseen 800 asiakkaaseen.

Ensimmäiset salamat välähtivät lännessä aamuyöllä, ja iltaa kohden kapea rintama on siirtynyt itärajan tuntumaan. Paikoin, esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla, ukkosta ryydittivät raekuurot.

Etelässä salamoilta pääosin vältyttiin.

Ylen meteorologi Anne Borgström kertoo, että iltaseitsemään mennessä maanantaina oli havaittu noin 7 500 maasalamaa eli maata kohti iskevää salamaa. Lisäksi havaittiin satoja pilvestä pilveen iskeviä pilvisalamoita. Tahti on reipas, mutta ei tavaton.

– Voimakkaimpina ukkospäivinä voi iskeä kymmeniä tuhansia salamoita, Borgström sanoo.

Tiistaista tulossa tuulinen

Tiistaina sateet laskevat lämpötilaa koko maassa, ja helteet ovat Borgströmin mukaan toistaiseksi ohi. Länteen ja etelään on luvassa tuulista, ja lounaisessa Suomessa tuulenpuuskat yltyvät jopa myrskylukemiin.

Tiistaisen rintaman jälkeen sadetta saadaan paikallisina kuuroina.

– Ainakin Lappiin odotetaan sateita juuri ennen juhannusta, joten siellä saa todennäköisesti polttaa juhannuksena kokkoja, Borgström kertoo.

Metsäpalovaroituksen voimassa ollessa avotulen ja siten myös kokkojen tekeminen on kielletty. Varoitus on edelleen voimassa muutamaa Lapin maakuntaa lukuun ottamatta.

Tuulikartta
Tiistaille ennustetaan rajuja tuulenpuuskia lounaiseen Suomeen.Yle