Hyppää sisältöön

Musiikki vei vaikka Jenni Mustajärvi pyristeli vastaan – Paten tytär haluaa tulla nähdyksi itsenään

Musiikki on soinut Jenni Mustajärven elämässä aina. Pitkään hän ajatteli, ettei voisi tehdä sitä itse.

Jenni Mustajärvi sanoo olevansa aidon bändimeiningin kannattaja. Kuva: Jussi Mansikka / Yle

Jenni Mustajärvi on aika oudossa tilanteessa. Hän jännittää esiintymistä, eikä pidä isommin julkisuudesta. Hän on kuitenkin päättänyt tehdä ja esittää musiikkia. Hän myös ymmärtää, että julkisuus on välttämätön paha alalla pärjätäkseen.

Yhtään helpommaksi asiaa ei tee se, että Jennin isä on Pate Mustajärvi. The Pate. Hän ei oikeastaan haluaisi puhua isästään ollenkaan, mutta saman sukunimen ja urahaaveiden ansiosta ei pääse tästä oikein eroonkaan. Isästä on kysytty Jenniltä pienestä lähtien. Mutta erityisesti nyt, kun pitäisi puhua toimittajille, kysymyksiä ei voi välttää.

Vähemmästäkin ärsyyntyy.

Popedan lasten kantrahtava yhteistyö

Pyhäjärvi siintää puiden välistä, kun Jenni Mustajärvi, 31, istahtaa Pyynikin näkötornin terassille Tampereella. Kauniissa nuoressa naisessa on kieltämättä jotain tuttua – ehkä se Pate pilkahtaa ilmeissä. Tuleehan sitä väkisinkin katsottua.

Mustajärvi on juuri julkaissut ensimmäisen singlensä. Itse sanoitettu Hyvästit on kuunneltavissa Spotifyssa ja soinut muutaman kerran radiossakin.

– Olen yllättynyt positiivisesta palautteesta. Se on ollut hämmentävän hyvää. Tottakai jännitti, millaisen vastaanoton Hyvästit saa, mutta kun oli huippuporukka apuna, olin luottavainen, hän kertoo.

Olen bändimeiningin kannattaja – siihen olen kasvanut. Bändin jätkistä ja likoista saan voimaa.

Jenni Mustajärvi

Porukkaan kuuluu muun muassa Jimi Hautamäki, Popeda-kitaristi Costello Hautamäen poika. Vanhojen tuttujen yhteistyö alkoi Jimin ehdotuksesta. Jennillä oli tekstejä, Jimillä sävellyksiä ja muutaman vuoden ajan ne pyörivät vuorotellen kummankin pöydillä.

Pikkuhiljaa alettiin hakea yhteistä linjaa ja kokeilujen jälkeen tyyliksi valikoitui kantrahtava rock-pop.

– Olen bändimeiningin kannattaja – siihen olen kasvanut. Bändin jätkistä ja likoista saan voimaa. Olisi pelottavaa mennä pelkän läppärin kanssa keikoille, Jenni Mustajärvi sanoo.

Esiintymiskammoisen ensikeikka

Bändimeininki on ollut osa Jenni Mustajärven elämää aina. Isän bändi, tänä vuonna 40 vuotta täyttävä Popeda, oli tehnyt jo isoja hittejä siinä vaiheessa, kun Jenni syntyi 1986.

Jenni kypsyi muusikoksi vasta kolmekymppisenä. Nuorempana hän ei uskonut omiin kykyihinsä. Kuva: Jussi Mansikka / Yle

Pate Mustajärven tyttärelle se, että isä soittaa rokkia ja käy töissä keikoilla, on ollut ihan tavallista elämää – samanlaista arkea kuin asentajan tyttärelle se, että isä korjaa koneita ja käy töissä tehtaassa.

Tyttö soitti pianoa, mutta kun hevoset alkoivat kiinnostaa soittotunteja enemmän, soittaminen jäi. Jenni myös lauloi mielellään, mutta esiintyminen ei koskaan ollut hänen juttunsa.

Iskä oli kyykyssä siinä lavan reunalla ja piti minulle mikkiä. Ällötti, kun se oli aivan hikinen.

Jenni Mustajärvi

Ujoudestaan huolimatta hän on esiintynyt Popedan kanssa 1992 Nummirockissa Kauhajoella. 6-vuotias joutui yllättäen festivaalin päälavalle ja esitti tuhansien ihmisten edessä Pingviinilaulun.

Laineilla keinui pieni lautta vain, siellä mä ystäväni nähdä sain, mustavalkoisen, Ville Viluisen. Yy, kaa, koo, yy, kaa, koo, pingviinit on täällä joo.

– Kyllähän se varmaan ihan suksee oli, Jenni Mustajärvi hymähtää.

– Iskä oli kyykyssä siinä lavan reunalla ja piti minulle mikkiä. Ällötti, kun se oli aivan hikinen.

Lavan reunalla seisseet perhetutut itkivät esityksen jälkeen liikutuksesta, mutta Jennistä tilanne oli vain hämmentävä.

Pitkään haudattu haave

Mutta nyt riittää lapsuudesta ja kuuluisasta isästä! Puhelias ja hymyilevä Jenni Mustajärvi alkaa muuttua hiljaiseksi ja vastaukset lyhenevät yksisanaisiksi. Tyhmempikin huomaa, että häntä harmittaa.

– Aika harva on päässyt tutustumaan minuun pelkkänä Jenninä, hän huokaa.

Puhutaan siis Jennistä ja hänen musiikistaan.

Juuri ilmestynyt sinkku, suunnitelmia tulevista levytyksistä ja keikoista. Mustajärvi on innoissaan, mutta tie tähän hetkeen ei ole ollut suora ja helppo.

– Kyllä minulla ihan kakarana oli musiikkihaaveita, mutta vähän isompana nousi jonkinlainen vastareaktio. Olen aina ollut kova jännittämään. Semmonen vellihousu. Ajattelin, että enhän minä nyt voi, eihän minusta siihen ole.

Olin muhistellut asiaa jo pitkään, mutta painanut sen syvälle taka-alalle. Kun annoin sille saumaa tulla, se lumpsahti pintaan.

Jenni Mustajärvi

Muitakaan haaveita ei musiikkiuran tilalle tullut. Niinpä Mustajärvi seilasi kouluista ja töistä toiseen. Hän tylsistyi monesti ja siksi kokemusta karttui muun muassa tehdastyöstä ja siivoamisesta. Kahdeksan vuotta sitten hän valmistui koulunkäynninohjaajaksi.

Pinnan alla kuitenkin kyti. Viitisen vuotta sitten laulutekstejä alkoi syntyä kuin itsestään. Ensimmäiset rivit tulivat mieleen juoksulenkillä metsässä. Kotona Mustajärvi kirjoitti ne ylös ja sen jälkeen tekstejä alkoikin tulla lisää.

Samoihin aikoihin hän kävi ammatinvalinnan ohjaajalla ja uskalsi sanoa ensimmäistä kertaa ääneen, että haluaisi tehdä tulevaisuudessa musiikkia. Se tuntui vapauttavalta. Oli kuin puristava taakka olisi pudonnut sydämeltä.

– Olin muhistellut asiaa jo pitkään, mutta painanut sen syvälle taka-alalle. Kun annoin sille saumaa tulla, se lumpsahti pintaan, hän muistelee.

Vähän pelotti. Mutta reaktio oli kannustava: “Siitä vaan!” Asioita alkoi tapahtua.

Iskän peesissä isoille lavoille

Viime vuoden Jenni Mustajärvi vietti Ikaalisissa lauluntekijäkoulutuksessa. Sinnekin kovin kynnys oli korvien välissä – hän pohti pitkään, voisiko olemattomalla kokemuksella osallistua ammattilaisille tarkoitettuun koulutukseen.

– Mutta ajattelin kuitenkin, että haen – eiväthän ne minua sinne ota, jos en voi sinne mennä.

Vuodesta tulikin huikea. Mustajärvi tunsi päässeensä kaltaistensa joukkoon ja kehittyvänsä tekstintekijänä. Pikkuhiljaa alkoi löytyä oma käsiala.

Jenni oli tänä keväänä taustalaulajana isänsä soolokiertueella. Kuva: Jussi Mansikka / Yle

Jennin sanoittama kappale Rasvatyyni löytyy keväällä ilmestyneeltä Pate Mustajärven soololevyltä ja tytär on lähettänyt muitakin tekstejä isänsä kommentoitavaksi.

– Kyllähän ne ensimmäiset olivat varmaan aikamoista kuraa, mutta iskä oli kannustava ja sanoi, että jatka vaan, hän kertoo.

Tänä keväänä Jenni on päässyt myös konserttilavoille isänsä kanssa. Pate esiintyi soolokiertueellaan yhdeksässä isossa konserttisalissa eri puolilla Suomea ja Jenni oli konserteissa taustalaulajana. Isolla lavalla laulaminen oli mahtava kokemus.

– Oli etuoikeutettu olo, että pääsin tekemään tuollaisen kiertueen. Tuskin noihin saleihin toiste on asiaa. Oli hienoa olla osa sitä porukkaa, hän hehkuttaa.

Tottakai muusiikin tekeminen vaatii kutsumuksen, mutta toisaalta se on ammatti muiden joukossa. Sellaiselle, joka kestää epävarmuutta – ja minä kestän hyvin.

Jenni Mustajärvi

Vaikka kokemusta on jo karttunut, vieläkin pakokauhu tuntuu välillä iskevän ennen esiintymistä. Silloin pitää mennä vain tulta päin.

– On teettänyt paljon työtä ja vaatinut kypsymistä, ettei tarvitse hävetä tekemisiään. Kamppailen kyllä se kanssa edelleen, Jenni sanoo.

Kun on huomannut, että noloista sattumuksista selviää hengissä ja kaikenlaista tapahtuu ihan konkareillekin, se helpottaa.

Epävarmuus ei pelota

Palataan tähän hetkeen. Mustajärvi tekee osa-aikaisia päivätöitä lastentarhassa – se pitää hyvin maan pinnalla – ja keikkailee välillä duona Markus Salon kanssa. Seuraava sinkku on jo suunnitteilla syksyksi.

Tulevaisuuteen kuuluu keikkailua bändin kanssa ja jossain vaiheessa ilmestyy myös kokopitkä levy. Epäilemättä se syntyy, kun siitä on nyt puhuttu ääneen.

– Tottakai musiikin tekeminen vaatii kutsumuksen, mutta toisaalta se on ammatti muiden joukossa. Sellaiselle, joka kestää epävarmuutta – ja minä kestän hyvin, hän sanoo

Kun pää on nyt auki, on melko rauhallinen olo. Enää ei ole kiirettä mihinkään. Nyt on aika hyvä!

Jenni Mustajärvi tekee osa-aikaisia päivätöitä lastentarhassa. Seuraava sinkku on jo suunnitteilla. Kuva: Jussi Mansikka / Yle
.
.