Herätys: Senioreita huijataan yhä enemmän, ranskalaiskoululaisille kännykkäkielto, sateet tulevat

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
seniorin jalat
Ismo Pekkarinen / AOP

Ikäihmisiin kohdistuvat petokset ovat kolminkertaistuneet – käy senioreidesi kanssa läpi ainakin nämä asiat

Yli 65-vuotiaisiin kohdistuvat petokset ovat kolminkertaistuneet viimeisen seitsemän vuoden aikana. Usein petoksia tehdään internetissä, jonne ikäihmisetkin joutuvat menemään palvelujen perässä. Myös soitot ikäihmisten asioita ajavan Suvannon neuvolaan puhelimeen kaksinkertaistuivat 2016-2017. Iso osa yhteydenotoista koski taloudellista hyväksikäyttöä.

Täyskielto kännyköille! Ensi syksystä ranskalaislasten matkapuhelimet jäävät koulupäivän ajaksi reppuun

Lähikuva presidentti Emmanuel Macronista kädessään yksi kännykkä, korvalla toinen.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhui koulujen kännykkäkiellosta jo vaalikampanjansa aikana.Szilard Koszticsak / EPA

Syyskuusta alkaen ranskalaiskouluissa ei enää näpytellä kännyköitä kesken koulupäivän. Kännykät oli jo entuudestaan kielletty oppitunneilla, tulevana lukuvuonna niitä ei saa käyttää koulussa lainkaan. Ranskan presidentti Emmanuel Macron lupaili kännykkäkieltoa jo vaalikampanjassaan. Osa ranskalaiskouluista on toteuttanut kieltoa jo nyt. Suomalaisasiantuntijaa täyskielto ihmetyttää.

Isäntämaa toisen kerran viheriölle jalkapallon MM-kisoissa

jalkapallostadionin tyhjä katsomo
Donat Sorokin / AOP

Itänaapuri kohtaa iltaottelussa Egyptin kello 21. Ensimmäisessä ottelussaan Venäjä murskasi Saudi-Arabian 5-0. Kisaurakkansa aloittavat puolestaan Kolumbia ja Japani (ottelu klo 15) sekä Puola ja Senegal (ottelu klo 18). Kaikki ottelut ovat nähtävissä TV2:ssa. MM-kisat huipentuvat 15. heinäkuuta pelattavaan loppuotteluun.

Malmössä ammuskeltiin automaattiaseella – ainakin kaksi kuollut

Malmön poliisi teki maanantaina rikosteknistä tutkintaa Drottningsgatanilla, missä ammuskelu tapahtui.
Malmön poliisi teki maanantai-iltana rikosteknistä tutkintaa Drottningsgatanilla.Johan Nilsson / EPA

Ainakin kaksi ihmistä on kuollut ja useita haavoittunut maanantai-iltana sattuneessa ampumavälikohtauksessa Malmössä. Miesjoukkoa ammuttiin automaattiaseella, kun he olivat poistumassa internet-kahvilasta Drottninggatanilla Malmön keskustassa. Ruotsin poliisin mukaan kyseessä on todennäköisesti jengien välinen ristiriita, eikä tapaus liity terrorismiin.

Sää viilenee – luvassa tuulta, sadetta ja jopa myrskypuuskia

tiistain sääkartta
Yle

Laaja sadealue levittäytyy tiistaina lännestä Suomen yli ja liikkuu päivän mittaan maan etelä- ja keskiosan yli itään. Samalla tuuli voimistuu ja sää viilenee koko maassa. Etelässä voi olla jopa myrskypuuskia ja paikoin esiintyy voimakkaitakin ukkosia. Keskiviikoksi sateet väistyvät etelästä ja maan keskiosista, mutta pohjoisessa sateinen sää jatkuu. Lue lisää Ylen sääsivuilta.