1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kultaranta

Presidentti Niinistö: Trumpin kanssa neuvotellessa kannattaa välttää tiettyjä asioita

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi Ylen A-studion haastattelussa, että karismaattisten johtajien lupaukset muutoksista voivat houkuttaa päätöksenteon hitauteen kyllästyneitä.

Kultaranta
Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi A-studion haastattelussa näkemyksensä esimerkiksi EU:n yhtenäisyydestä.Yle

Karismaattiset johtajat keräävät kannatusta maailmalla samaan aikaan, kun demokraattisen päätöksenteon hitaus kyllästyttää kansalaisia.

Muun muassa näistä aiheista tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskusteli Ylen A-studion haastattelussa Kultaranta-keskustelujen yhteydessä maanantaina. Kultaranta-keskustelut on tasavallan presidentin isännöimä ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelutilaisuus.

Haastattelussa käsiteltiin esimerkiksi Donald Trumpia ja Euroopan unionia.

1. Trumpin kanssa voi pärjätä

Maailmanmahdit Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat ovat Niinistön mukaan vahvistuneet entisestään. Yhdysvaltojen presidentin Trumpin kanssa Niinistö on keskustellut muutaman kerran.

– Hän on, sanoisinko, erilainen persoona, Niinistö muotoili.

Trump vaihtaa tunnetusti nopeasti mieltään, mutta Niinistön mielestä hänelläkin on omat lainalaisuutensa.

– Tiettyjä asioita kannattaa välttää keskusteluissa, koska Trump voi juurtua niihin ja voi olla, ettei keskusteluissa päästä eteenpäin. Mutta neuvotteluissa voi saavuttaa hyviäkin asioita, kunhan Trumpin ei tarvitse myöntyä siihen, että pääasia muuttuisi.

2. Instituutiot ovat liian kaukana kansasta

Niinistö uskoo, että Trumpin kaltaisten näyttävien persoonien vetovoima perustuu lupauksiin nopeista muutoksista. Demokratiassa päätökset syntyvät hitaasti, ja se voi kyllästyttää ihmisiä. Niinistö itse toivoisi esimerkiksi sote-uudistuksen vihdoin ratkeavan suuntaan tai toiseen.

Päätöksenteon hitauden lisäksi myös kansainvälisten instituutioiden kaukaisuus voi herättää turhautumista monissa.

– Suuret instituutiot näyttävät olevan kaukana kansasta. Kansallisetkin hallitukset voivat tuntua kaukaisilta, mutta kansa tietää, että ne on mahdollista vaihtaa. Silloin kritiikki kohdistuu viran haltijoihin, ei instituutioihin, Niinistö kuvaili.

Niinistöstä olisi mielenkiintoista, jos EU:hun luotaisiin mekanismeja, jotka toisivat jäsenmaiden kansalaisille enemmän vaikutusmahdollisuuksia.

– Ihmisten voisi olla helpompi hyväksyä sellainen mahtikäskyn haltija, jonka he voivat tarvittaessa vaikka syrjäyttää. Myönnän, että minulla ei ole aavistustakaan, miten sellaisen järjestelmän voisi luoda EU:hun, Niinistö sanoi.

3. Yhtenäisyys tekisi EU:sta uskottavamman

EU:sta Niinistö toivoisi nykyistä yhtenäisempää. Hänen mielestään yhtenäisyys olisi vahvuuden merkki, joka EU:lta nyt puuttuu.

Niinistö myöntää, että unionin jäsenmaiden välillä on syviäkin erimielisyyksiä. Hänen näkemyksensä mukaan valtiot voisivat kuitenkin löytää yhteisen tavoitteen turvallisuuden tarpeesta. Esimerkiksi uusien teknologioiden ja hybridisodan uhat ovat vielä kaikille tuntemattomia.

– Uskoakseni kaikki ymmärtävät, että niitä vastaan on syytä puolustautua yhdessä, Niinistö totesi.

Katso myös:

A-studio: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö summaa Kultaranta-keskusteluiden antia

Lue seuraavaksi