Rohingya-kriisi ja Afrikan konfliktit kylvivät sekasortoa – kodeistaan paenneiden määrä kasvoi viime vuonna eniten koskaan

Kotinsa jättäneitä on maailmassa enemmän kuin Ranskassa asukkaita. Yli puolet heistä vuonna 2017 oli lapsia.

pakolaiset
Rohingya-pakolaisia veneessä Kedahissa, Malesiassa 3. huhtikuuta.
Rohingya-pakolaisia veneessä Kedahissa, Malesiassa 3. huhtikuuta. Rohingya-muslimivähemmistö on joutunut Myanmarin armeijan vainojen kohteeksi.STR / EPA

Pakolaistilastot kertovat karua kieltään maailman epävakaudesta.

Kongon demokraattisen tasavallan kaaos, Etelä-Sudanin sisällissota ja rohingya-muslimien joukkopako Myanmarista Bangladeshiin ovat olleet osana ajamassa ennätysmäärän ihmisiä pakoon kodeistaan.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tuoreen raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan vuoden 2017 lopussa maailmassa oli 68,5 miljoonaa ihmistä, jotka olivat joutuneet jättämään kotinsa. Heitä on jo hieman enemmän kuin Ranskan väkiluvun verran.

Kodeistaan paenneita oli 2,9 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2016, mikä merkitsee kaikkien aikojen suurinta pakoon joutuneiden määrän kasvua yksittäisenä vuonna.

Pakolaisongelmasta yli kaksi kolmasosaa keskittyy kahden käden sormilla laskettavaan määrän valtioita.

– Jos konflikteihin saataisiin ratkaisu kymmenessä maassa, tai edes joissain niistä, tämä valtava lukumäärä voisi alkaa laskea, sanoi YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi uutistoimistojen mukaan.

Yli puolet pakolaisista lapsia

Pakolaisluvut ovat kasvussa jo viidentenä vuonna peräkkäin. Yksistään viime vuonna 16,2 miljoonaa ihmistä pakeni kodeistaan ensimmäistä kertaa tai palattuaan jo välillä takaisin kotiinsa – noin 45 000 ihmistä päivässä.

Pakolaisiksi rekisteröityjä oli viime vuonna 25,4 miljoonaa ihmistä. Heistä 53 prosenttia oli lapsia.

Valtaosa pakolaisista ei päädy länsimaihin. Neljä viidestä pakolaisesta oleskeli naapurimaassaan, yleensä köyhissä valtioissa.

Useimmat ihmiset pakenevat oman maansa sisällä. Sisäisiä pakolaisia oli viime vuoden lopussa noin 40 miljoonaa, eli hieman vähemmän kuin edellisvuosina. Eniten sisäisiä pakolaisia oli Kolumbiassa, Syyriassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Syyrialaisia paossa yli 12 miljoonaa

Syyrian sisällissota on saanut 6,3 miljoonaa ihmistä pakenemaan maan rajojen ulkopuolelle ja 6,2 miljoonaa maan sisällä. Toiseksi eniten ihmisiä pakeni vuonna 2017 Afganistanista.

Suurin pakolaisten määrän kasvu koettiin viime vuonna sisällissodan kourissa olevassa Etelä-Sudanissa: 1,4 miljoonasta 2,4 miljoonaan.

Myös Myanmarissa pakolaisten määrä tuplaantui viime vuonna edellisvuoteen nähden. Armeijan vainot ovat pakottaneet sadattuhannet rogingya-muslimit pakenemaan rajan yli Bangladeshiin.

Korjaus 20.6. klo 8.48: Muutettu otsikossa, alaotsikossa ja tekstin sisällä pakolaisten kokonaismäärä muotoon "kodistaan paenneet". Jutussa puhuttiin aiemmin pakolaisista, vaikka kokonaislukuun sisältyvät myös maan sisällä paenneet ja turvapaikanhakijat.

Lisää aiheesta:

Pikkulapsetkaan eivät ole välttyneet raakuuksilta – Kongon väkivaltaisuuksissa kuollut jo 3 300 ihmistä

Logocho ampui 7-vuotiaana selvityäkseen – Yle kysyi vapautetuilta lapsisotilailta Etelä-Sudanissa, voiko vihasta toipua

Aiheesta muualla:

Kirkon Ulkomaanapu: Reportaasi Syyriasta: Sota, joka hävittiin jo ennen sen alkamista (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP