Hyppää sisältöön

Raaseporin vesistä löytyi taas hylky – Alueen rautamalmi on kautta aikojen häirinnyt kompasseja

Hylyn löytäneiden Museoviraston meriarkeologien mukaan alus ajoittuu 1700 − 1800-luvuille.

Raaseporin hylkylöydön kylkikaari. Kuva: Riikka Tevali / Museovirasto

Tammisaaren saariston kansallispuiston merialueen rajalta löytyi toukokuun lopussa vankkarakenteinen, mutta ajan saatossa romahtanut purjealuksen hylky.

Löytö tehtiin Jussarön saaren edustalta Slätlandetin eteläpuolelta BalticRIM-hankkeen (siirryt toiseen palveluun) kenttätöissä.

Noin 20 metriä pitkä ja 8 metriä leveä hylky löydettiin viistokaiuttamalla yli 20 metrin syvyydestä.

Vedenalaista kulttuuriperintöä kartoitettiin Jussarön edustalla viistokaiuttamalla. Museoviraston meriarkeologi Riikka Tevali ja Metsähallituksen tutkimussukeltajat Joonas Hoikkala ja Teemu Mustasaari osallistuivat kartoitustyöhön. Kuva: Anna Arnkil/Metsähallitus

Alueelta tunnetaan kymmenisen 1700- ja 1800-luvulle ajoittuvaa hylkyä sekä paljon irtonaista puutavaraa, joita ei ole osattu yhdistää tiettyyn hylkyyn kuuluvaksi.

Jussarö on merenkulkijoille petollinen merialue

Karikkoinen Jussarön merialue on ollut kautta aikojen merenkulkijoille petollinen, sillä alueen rautamalmiesiintymät aiheuttavat kompassineuloihin häiriöitä.

Virheelliset suunnat ovat olleet tosinaan kohtalokkaita: Alueella sijaitsee useita hylkyjä ja niiden osia eri aikakausilta. Muut vielä tuntemattomat tekijät ovat myös vaikuttaneet hylkykeskittymän muodostumiseen.

Jussarön saaren edustalta löytyneen purjealuksen ankkuri. Kuva: Riikka Tevali/Museovirasto

Metsähallitus on kartoittanut intensiivisesti alueen vedenalaista meriluontoa. Harrastajasukeltajat ovat kartoittaneet vedenalaista kulttuuriperintöä alueella jo vuosikymmenien ajan ja myös Museovirasto on kartoittanut aluetta muutaman vuoden.

Hankkeen kenttätöitä jatketaan Metsähallituksen ja Museoviraston yhteistyönä kesän lopulla Merenkurkun pohjoisosissa ja Perämerellä. Töiden yhteyteen järjestetään myös yleisölle avoin ja osallistava työpaja.

Lue myös:

.
.