Katso, mitkä tuotteet myyvät isojen kaupunkien kirpputoreilla – Tampereella eniten kirppareita asukaslukuun nähden

Pääkaupunkiseudulla erilaisia uudelleenkäyttövaihtoehtoja on tarjolla kattavammin kuin muualla.

Kirpputorit ja myyjäiset
kenkiä kirppiksellä
Markku Pitkänen / Yle

Pääkaupunkiseudulla ostetaan muita innokkaammin käytettyjä vaatteita ja kenkiä, Tampereella huonekaluja ja Turussa sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Tampereella puolestaan on eniten kirpputoreja asukaslukuun nähden.

Tiedot käyvät ilmi Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ja Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) tekemästä alustavasta selvityksestä, jossa on tarkasteltu, kuinka suuri osuus tuotteista päätyy kirpputoreille ja käytetyn tavaran nettimarkkinoille kuudessa suurimmassa kaupungissa.

– Painolla mitattuna käytetyt huonekalut vaihtavat eniten omistajaansa ja kappalemäärällisesti vaatteet ja kengät, sanoo Syken tutkimusinsinööri Olli Sahimaa tiedotteessa.

Selvityksessä arvioidaan, että vaatteita ja kenkiä, sähkö- ja elektroniikkalaitteita, huonekaluja sekä urheiluvälineitä ostetaan ja myydään erilaisissa nettipalveluissa ja kirpputoreilla vuosittain runsaat 56 000 tonnia. Tämä on noin kaksi prosenttia yhdyskuntajätteen kokonaismäärästä.

– Massana merkittävin tuoteryhmä on huonekalut, yhteensä vajaat 35 000 tonnia, Sahimaa sanoo.

Grafiikka kirpputoreista
Selvitys tehtiin Suomen kuudessa suurimmassa kaupungissa. Helsinki, Espoo ja Vantaa on niputettu selvityksessä yhteen.Suomen ympäristökeskus

Tarkastelluista kaupungeista suurin kirpputoritiheys oli Tampereella, jossa kirpputoreja oli noin 37 – eli yksi kirpputori jokaista 6 200 asukasta kohden. Pääkaupunkiseudulla kirpputoritiheys on pienin; yksi noin 9 900 asukasta kohden. Paikallisilla kirpputoritoimijoilla on yli 90 toimipistettä ja lisäksi valtakunnallisilla yli 20 kirpputoria.

Pääkaupunkiseudulla erilaisia uudelleenkäyttövaihtoehtoja on kuitenkin tarjolla kattavammin kuin muualla. Pääkaupunkiseudulta löytyy aktiivista vertaisverkkokauppaa, valtakunnallisten ketjujen kirpputoritoimintaa ja paikallisia kirpputoritoimijoita. Turussa, Tampereella ja Oulussa uudelleenkäyttö on suurelta osin paikallisten toimijoiden hallussa.

Brändituotteet säilyttävänsä arvonsa

Selvityksessä tarkasteltiin myös tavaroiden jälleenmyyntiarvoa. Tuotteiden hinta laski enimmillään jopa yli 80 prosenttia alkuperäishinnasta. Arvonsa säilyttivät brändituotteet, mutta hinta saattoi vaihdella yksittäisessä kauppatilanteessa merkittävästi.

– Etenkin vaatteet ja urheiluvälineet menettivät arvoaan. Syynä voi olla esimerkiksi vaatteiden heikko laatu, urheiluvälineiden kuluminen tai trendien vaihtelu, arvioi tutkija Hanna Eskelinen Sykestä.

Eri tuoteryhmien hinnat kirpputoreilla
Suomen ympäristökeskus

Uudelleenkäyttö vielä lapsen kengissä

Selvityksen pohjana ovat kirpputorikauppaa pyörittävien tekemät arviot uudelleenkäyttöön ohjautuvasta määrästä vuositasolla. Nettikirpputorit ja vertaisverkkokauppa ovat tehostaneet tuotteiden uudelleenkäyttöä.

– Tarvitsemme kuitenkin edelleen uusia liiketoimintamalleja, jotka vähentävät uusien tavaroiden ostamisen tarvetta. Myös ympäristötietoisuuden ja kulutuskriittisyyden kasvu voivat lisätä uudelleenkäytön suosiota, HSY:n materiaalitehokkuusasiantuntija Henna Teerihalme sanoo tiedotteessa.

Selvityksen ulkopuolelle jäivät muun muassa antiikkiliikkeet, huutokaupat, kirjastojen annetaan-pisteet sekä Varustelekan tapaiset käytettyjä tavaroita myyvät kaupat. Myös ilman välikäsiä tapahtuva tavaroiden luovutus ja myynti, kuten ilmoitustaulumyynnit, viikonloppukirppikset, tutuille annetut ja myydyt tavarat on rajattu pois.

Selvityksessä painotetaankin, että määräarviot antavat vain suuntaa-antavan kuvan seutujen uudelleenkäyttöön päätyvistä tavaravirroista. Todelliset määrät ovat suurempia.

Selvitys löytyy kokonaisuudessaan Suomen ympäristökeskuksen nettisivulta (siirryt toiseen palveluun). Se on osa 6Aika Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset -yhteishanketta, jonka tavoitteena on löytää kiertotaloudesta uutta liiketoimintaa ja tukea kiertotalouden innovaatioiden kaupallistamista kuutoskaupunkien alueella.