Hyppää sisältöön

"Miten menee, Manu?" – Ranskan presidentti suuttui teinin tuttavallisesta puhuttelusta

Presidentti Macron on joutunut aiemminkin kritiikin kohteeksi asetuttuaan kriitikoiden mielestä kansan yläpuolelle.

Presidentti Emmanuel Macron otti yhteis-selfieitä yleisön kanssa Suresnesissä 18. kesäkuuta pidetyssä vastarinnan muistotilaisuudessa. Kuva: Charles Platiau / EPA

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on joutunut kritiikin kohteeksi läksytettyään teinipoikaa yleisötilaisuudessa.

Tilanne syntyi maanantaina Pariisin metropolialueella sijaitsevassa Mont-Valérienissä pidetyssä tapahtumassa, jossa muisteltiin toisen maailmansodan aikaista Ranskan vastarinnan alkamista.

– Miten menee Manu? teinipoika huudahti yleisön puhuteltavaksi tulleelle presidentille.

Macronin ärtymys saattoi saada alkunsa myös pojan sanoista ennen tuttavallista puhuttelutapaa. Hän hyräili presidentille ilmeisesti työväenlaulu Kansainvälisen sanoja ja jatkoi:

– Minähän vain pilailen.

Macron ei joka tapauksessa kommentista pitänyt vaan päätti muistuttaa nuorta miestä kunnioituksen merkityksestä.

– Ei, tuota et voi tehdä, ei, ei, ei, Macron totesi pudistellen päätään.

"Voit esittää älykääpiötä"

– Anteeksi, herra presidentti, poika vastasi.

Presidentti kuitenkin jatkoi läksytystä.

– Olet virallisessa seremoniassa. Sinun pitää käyttäytyä kunnolla. Voit esittää älykääpiötä, mutta tänään lauletaan Marseljeesia ja Partisaanien laulua, joten sinun täytyy kutsua minua "herra Tasavallan Presidentiksi" tai "herraksi". Ymmärsitkö?

Pojan myönnyteltyä Macron totesi pojalle vielä, että ennen vallankumouksen aloittamista pitäisi hankkia tutkinto ja kunnon elanto. Lopulta presidentti taputti poikaa kädelle ja jatkoi matkaansa.

Presidentin Twitter-tilillä julkaistiin illemmalla leikattu videopätkä osasta Macronin sanomisia. Saatteena on teksti "kunnioitus on vähimmäisvaatimus tasavallassa" ja viittaus tilaisuuden arvokkuuteen. Lopussa todetaan, ettei mikään toki estä rentoa keskustelua.

Tilanteen päätteeksi nuorukaisen kaverit kysyivät ystävältään, mitä hän oli taas hölmöillyt, Le Parisien -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

Mont-Valérienin tilaisuuden aiheena oli kenraali Charles de Gaullen 78-vuotismuistopäivä. De Gaulle piti 18. kesäkuuta 1940 Lontoossa radiopuheen, jossa hän kehotti ranskalaisia vastarintaan natsimiehittäjiä vastaan.

Poliitikkoja syytetään elitismistä

Twitterissä presidentti Macronia on syytetty muun muassa nuorison halveksujaksi ja aggressiiviseksi tavallisen kansan vihaajaksi.

Presidentti on pitänyt kansalle samankaltaisia puheenvuoroja aiemminkin. Erään työmatkan yhteydessä Macron kehotti lakkoilevaa työläistä menemään töihin (siirryt toiseen palveluun) ja lopettamaan yhteiskunnan jumiuttamisen.

Ranskassa poliittista eliittiä syytetään usein elitismistä ja kyvyttömyydestä ymmärtää tavallisen kansan näkemyksiä.

Useat Ranskan taloudellisen ja poliittisen eliitin edustajat (siirryt toiseen palveluun) ovat opiskelleet hallinnon ylimpiin tehtäviin valmistelevassa ENA-korkeakoulussa.