1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yhä useampi toimeentulotuella elävä joutuu Hämeenlinnassa hakemaan apua seurakunnalta

Hämeenlinnan diakoniatyö vaatii Kelaa ja Hämeenlinnan sosiaalityötä ottamaan itse vastuun lakisääteisen avun antamisesta.

Seurakunnan diakoniatyöltä haetaan apua arjesta selviytymiseen. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Vähävaraiset ihmiset ovat joutuneet turvautumaan yhä useammin seurakunnan apuun Hämeenlinnassa. Hämeenlinna-Vanajan evankelisluterilainen seurakunta on joutunut maksamaan viime kuukausien aikana monien apua hakemaan tulleiden arkisia laskuja.

Tyypillisin asiakastilanne diakonialle on ollut Hämeenlinnassa se, että Kela ei ole myöntänyt toimeentulotukeen oikeutetulle asiakkaalle sitä perustoimeentulotuen määrää, joka asiakkaalle myönnettiin aikaisemmin ennen kuin toimeentulotuki siirtyi Kelan käsiteltäväksi.

Muutaman kymmenen euron suuruisia avustuspyyntöjä ja niiden ratkaisuja tulee viikoittain kirkkoherra Timo Kalajan hyväksyttäviksi.

– Meille tulevissa laskuissa on tullut viime kuukausien aikana esille piikki. Me olemme niin lähellä ihmisten arkea diakoniatyössämme, kertoo kirkkoherra Timo Kalaja.

Seurakunnan diakonia saa maksupyyntöjä esimerkiksi reseptilääkkeistä, sähkölaskuista ja vuokrista. Avustussummat eivät ole suuria: kolmestakympistä vajaaseen sataan euroon, jotta apua tarvitseva selviää päivästä ja viikosta toiseen.

Kelan laskelmissa tekemät avustusvirheet tuovat Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan mukaan avuntarvitsijoita diakonialle.

– Lakisääteisen sosiaalitoimen ja Kelan yhteys ei ole toiminut Hämeenlinnassa viimeisten kuukausien aikana kuten pitäisi, jos kirkkoherran työpöydän kautta kulkee monenlaisia laskuja, Kalaja arvioi.

Kela: tilannetta parannetaan koko ajan

Kelan keskisen vakuutuspiirin tolimeentulotuen etuuskäsittelypäällikkö Kirsi Metsävainio myöntää, että hitautta erilaisissa maksatuksissa on ollut, mutta vakuuttaa, että tällä hetkellä etuudet maksetaan lain antamissa käsittelyajoissa.

– Tokihan tässä voi olla sellaisia tilanteita, että kun aiemmin kunnissa on käsitelty sekä perustoimeentulotuki ja heti sen jälkeen täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki, niin se on mennyt yhdellä käsittelyllä.

– Nythän prosessi menee niin, että ensin haetaan Kelasta perustoimeentulotukea ja sitten täydentävää ja ehkäisevää tukea kunnasta. Se saattaa antaa vaikutelman, että toimimme hitaasti, vaikka kaikki toimivat nopeasti ja lain säätämissä aikarajoissa, korostaa Kirsi Metsävainio.

Ainakin Hämeenlinnassa seurakunnan diakoniatyöhön on virrannut yhä enemmän asiakkaita hakemaan etuuksiaan, jotka tulisi saada Kelalta tai sosiaalitoimelta.

– Jos nämä ruuhkat johtuvat kunnan ja Kelan välisestä yhteistyöstä, niin sen kanssa tehdään koko ajan paljon töitä. Yhteistyö on parantunut ja tulee varmasti edelleen parantumaan, mikä helpottaa diakoniatyön tilannetta, lupaa etuuskäsittelypäällikkö Kirsi Metsävainio.

Myös Hämeenlinna lupaa nopeaa kriisiapua

Hämeenlinnan sosiaalitoimesta vastaava kaupunginjohtaja Timo Kenakkala sanoo, että kaupunki tarjoaa apuaan kriisitilanteissa. Kenakkala kuitenkin viittaa siihen, että kuntien ja Kelan yhteistyö ei vielä ole aivan saumatonta.

– Kyllä nämä ovat tilanteita, jotka pitää pystyä hoitamaan. Tässähän on taustalla se tilanne, että kun perustoimeentulotuki siirtyi Kelalle, niin sen jälkeen kunnan tehtävät ovat erilaiset kuin aikaisemmin. Kela hoitaa perustoimeentulotuen ja kunta sitten täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen.

– En osaa varmasti sanoa, mutta ehkä kriteerit Kelan puolella ovat niin tiukat, että ihmiset ovat hakeutuneet siksi seurakunnan diakoniatyön puoleen.

– Olen keskustellut meidän sosiaalipalveluiden työntekijöiden kanssa ja he ilmaisivat selkeästi, että ketään ei pulaan jätetä, jos kriisitilanne tulee. Näin uskon tapahtuvan, vakuuttaa Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherra Timo Kalaja nostaa esille toimeentulotuen muutoksen yhteiskunnallisen luonteen.

– Tämä maksatuksen siirtyminen Kelalle ei ole onnistunut. Johto ei ole saanut järjestelmää toimimaan käytännössä, vaikka paperilla uudistus on voinut näyttää hyvältä, paheksuu Kalaja syntynyttä tilannetta.