Käräjäoikeus hylkäsi Paavo Väyrysen kanteen – kansalaispuolue: "Väyrysellä ei ole enää asemaa puolueen hallinnossa"

Eduskuntaan palanneen Paavo Väyrysen ja hänen perustamansa kansalaispuolueen välejä selvitellään oikeudessa.

Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 5. kesäkuuta
Paavo Väyrynen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 5. kesäkuuta.Antti Aimo-Koivisto

Helsingin käräjäoikeus on kumonnut kansanedustaja Paavo Väyrysen hakemat, kansalaispuolueen keväällä pidetyn kokouksen päätöksiä koskevat täytäntöönpanokiellot. Käräjäoikeuden ratkaisu tarkoittaa sitä, että 3.3.2018 pidetyssä kokouksessa valittu uusi hallitus voi aloittaa toimintansa.

Samassa kokouksessa päätettiin Väyrysen erottamisesta kansalaispuolueesta. Väyrynen piti erottamiskokousta laittomana.

Väyrysen kansalaispuolueesta erottamisen osalta keskeytyspäätös on edelleen voimassa. Käräjäoikeuden päätöksessä tätä perustellaan sillä, että erottamista koskevan valituksen käsittely on edelleen kesken.

Kansalaispuolueen lähettämässä tiedotteessa päätökseen ollaan tyytyväisiä. Sami Kilpeläinen toimii nyt kansalaispuolueen puheenjohtajana ja Piia Kattelus varapuheenjohtajana. Väyrysellä ei kansalaispuolueen mukaan ole enää virallista asemaa puolueen hallinnossa.

– Kansalaispuolue pääsee viimeinkin jatkamaan toimintaansa normaalisti ja aloittaa ehdokashankinnan tuleviin vaaleihin. Paavo Väyrysen henkilökohtaiset pelit eivät enää vaikuta puolueen toimintaan, Kilpeläinen sanoo tiedotteen mukaan.

Kansalaispuolueen mukaan puolueen toiminta on ollut kolme kuukautta halvaantuneessa tilassa Väyrysen toiminnan takia.

Eduskuntaan viime viikolla palannut Väyrynen on sanonut edustavansa kansalaispuoluetta. Kansalaispuolue on kiistänyt väitteen.

Väyrynen vähättelee lähettämässään tiedotteessaan käräjäoikeuden eilisen päätöksen merkitystä.

– Käräjäoikeus ei kumonnut tai hylännyt niitä kanteita, joilla olen moittinut Sami Kilpeläisen johdolla tehtyjä kolmen hallituksen ja yhden yleisen kokouksen päätöksiä. Kanteet käsitellään 14. ja 15. elokuuta pidettävässä käräjäoikeuden istunnossa. Eilinen päätös merkitsi vain sitä, että käräjäoikeuden aikaisemmin tekemä päätös täytäntöönpanon keskeyttämisestä osittain purettiin, Väyrynen kirjoittaa.

Väyrynen kirjoittaa tiedotteessaan myös, että kansalaispuolueen eduskuntaryhmä rekisteröitiin eilen, ja sen edellytyksenä on jäsenyys puolueessa.

Väyrynen on myös tehnyt yhdistysrekisteriin ilmoituksen, että kansalaispuolueen nimenkirjoittaja on vaihtunut. Kansalaispuolue puolestaan pitää Väyrysen ilmoitusta patentti- ja rekisterihallitukselle laittomana.

Väyrynen tasapainoili pitkään perustamansa kansalaispuolueen ja keskustan välillä. Huhtikuun loppupuolella Väyrynen ilmoitti eroavansa lopullisesti keskustasta.

* Juttua päivitetty klo 12:56, lisätty Paavo Väyrysen kommentit.