Jari Aarnio Ylelle: "On mukava olla Helsingin keskustassa, aurinko paistaa" – Hovioikeus päästi vapaalle odottamaan tuomiotaan

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on vapautettu tutkintavankeudesta odottamaan Helsingin hovioikeuden ratkaisua.

Jari Aarnio Kuva: Yle

Helsingin hovioikeudessa on päättynyt tänään niin sanotun tynnyrijutun pääkäsittely.

Aarnio vaati hovioikeudessa, että hänet tulisi vapauttaa tutkintavankeudesta. Hovioikeus hyväksyi vaatimuksen.

Hovioikeus katsoi, että vastaajan pitäminen vangittuna olisi kohtuutonta tuomion lopputuloksesta riippumatta, kun otetaan huomioon tutkintavankeuden odotettavissa oleva kesto.

Aarniolle vaaditaan hovioikeudessa rangaistusta huumerikoksista.

Hovioikeus on kertonut antavansa tuomion vuonna 2019. Oikeus perusteli aikataulua asian poikkeuksellisella laajuudella. Oikeusjutun keskiössä on se, oliko Aarnio niin kutsuttu Pasilan mies vai ei.

Aarnio toivoo voivansa odottaa ratkaisua siviilissä

Yle tapasi hovioikeuden ratkaisua odottamaan vapautetun Aarnion tiistai-iltapäivällä Helsingin keskustassa. Hän kertoi, että haluaa antaa työrauhan tuomioistuimelle.

– On mukava olla siviilissä, Helsingin keskustassa ja aurinko paistaa. Samaan hengenvetoon haluan todeta, että haluan täyden työrauhan oikeuden tuomareille.

Aarnio toivoo, että hän saa odottaa hovioikeuden ratkaisua siviiliissä.

– Nyt ollaan vapaana, ja voi olla läheisten ja sukulaisten kanssa yhteydessä sekä tavata kavereita, Aarnio luettelee.

Vapauttaminen tuli Aarniolle yllätyksenä

Iltapäivällä Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kertoi Ylelle, että Aarnio vaati loppulausunnon yhteydessä, että hänet vapautetaan tutkintavankeudesta.

– Yhtenä syynä vaatimukseen oli se, hänen tutkintavankeusaikansa on ollut pitkä. Ja kun hovioikeuden ratkaisun antaminen menee ensi vuodelle, niin odotusaika olisi ollut kohtuuttoman pitkä, Leppiniemi sanoi.

Aarnio itse kertoo, että vapauttaminen oli hänelle pienoinen yllätys.

– Aina kun oot vankilassa ja ovi aukeaa niin aina se on varmasti yllätys, Aarnio sanoi.

Aarnio ja Leppiniemi ovat tyytyväisiä hovioikeuden ratkaisuun.

– Kun otetaan huomioon tämä tutkintavankeuden aika, niin onhan tämä hieno ratkaisu, Leppiniemi sanoo.

Aarnio vangittiin ensimmäisen kerran loppuvuodesta 2013. Käräjäoikeus vapautti hänet odottamaan tuomiota marraskuussa 2015. Aarnio vangittiin uudestaan joulukuussa 2016.

Yhteensä hän on ollut ilman vapauttaan nyt noin kolme ja puoli vuotta.

Syyttäjä odottaa tuomiota rauhallisena

Syyttäjät vastustivat Aarnion vapauttamista. Valtionsyyttäjä Mikko Männikkö näkee tilanteen vähän yllättävänä, mutta ei pidä sitä syyttäjän näkökulmasta takaiskuna.

– Hovioikeus perusteli ratkaisun puhtaasti sillä, että he joutuvat antamaan ratkaisun niin pitkän ajan päästä, että olisi kohtuutonta pitää syytettyä vangittuna. Oikeus ei ottanut kantaa muuhun, Männikkö kommentoi Ylelle.

Männikkö sanoo, että ei osaa verrata tilannetta mihinkään aiempaan, sillä tapaus on poikkeuksellinen.

Käräjäoikeus tuomitsi Helsingin entisen huumepoliisin päällikön Jari Aarnion joulukuussa 2016 kuudesta törkeästä huumausainerikoksesta ja 16 muusta rikoksesta 10 vuoden vankeuteen. Aarnio valitti huumetuomioistaan hoviin.

Aarnion tuomion kokonaispituudeksi tuli käräjäoikeuskäsittelyn jälkeen 13 vuotta vankeutta. Siinä on mukana lainvoimainen niin sanottu Trevoc-jutun tuomio, joka koskee virkarikoksia.