Miksi Yhdysvallat erottaa siirtolaislapset vanhemmistaan? Keräsimme viisi kysymystä ja vastausta ihmetystä herättävästä rajapolitiikasta

Tilastojen mukaan liki kaksituhatta siirtolaislasta erotettiin vanhemmistaan huhtikuun puolivälin ja toukokuun lopun välillä.

Tältäkö Yhdysvaltain rajalla kuulostaa nyt?
Tältäkö Yhdysvaltain rajalla kuulostaa nyt?

Yhdysvalloissa on viime viikot uutisoitu maan siirtolaispolitiikasta. Useimmiten esimerkiksi näin: "Kuusi viikkoa, 1 995 lasta (siirryt toiseen palveluun)"

Luku viittaa ilman vanhempiaan säilöönottokeskuksiin jääneiden siirtolaislasten määrään.

1. Yhdysvaltojen uutisoidaan erottavan siirtolaislapsia vanhemmistaan. Onko se totta?

On. Yhdysvaltoihin Meksikon kautta yrittävät siirtolais- tai turvapaikanhakijaperheet erotetaan toisistaan rajalla. Lapset joutuvat eroon vanhemmistaan Yhdysvaltain tiukentuneen siirtolaispolitiikan vuoksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että säilöönottokeskuksiin jääviä lapsia kohdellaan samalla tapaa kuin rajalle alunperin yksin tulleita lapsia eli heidät saa kontolleen pakolaisista vastaava viranomainen (Office of Refugee Resettlement ORR).

2. Onko Yhdysvaltoissa erotettu siirtolaisperheitä aiemminkin?

Kyllä ja ei, mutta ihan uutta on mittakaava. Aiemmin kyse on ollut yksittäistapauksista.

Vaikka lapsien erottaminen vanhemmistaan ei siis ole kokonaan uusi asia, on yksinäisten lasten määrä loppukeväästä laskettuna huomattavasti aiempaa suurempi.

Kyse on niin kutsutusta "nollatoleranssista" eli Yhdysvaltoihin laittomasti pyrkivät siirtolaisperheet hajotetaan tavallaan pakon edessä. Huhtikuun alussa Yhdysvaltain oikeusministeriö linjasi, että jokainen laitonta maahantuloa yrittävä saa syytteen. Kun vanhempi saa syytteen, hänet pidätetään ja mukana mahdollisesti olevat lapset otetaan huostaan.

Tähän saakka perheiden on, erottamisen sijaan, useimmiten annettu odottaa oikeudenkäyntiä yhdessä.

Kasvava määrä Yhdysvaltoihin yrittävistä ihmisistä on Väli-Amerikan maista, kuten Hondurasista tai Guatemalasta, lähtöisin olevia turvapaikanhakijoita. Sekä Yhdysvaltain omat että kansainväliset lait estävät ihmisten välittömän palauttamisen kotimaahansa.

Presidentti Donald Trumpin hallinto pysäyttää rajalle ja vangitsee sekä turvapaikanhakijat että siirtolaiset.

Texasin McAllenissa sijaitseva säilöönottokeskus kesäkuussa 2018. Kuva: Handout / EPA

3. Yhdysvaltain hallinto puhuu "nollatoleranssista" . Mitä se tarkoittaa?

Yksinkertaistettuna kyse on siitä, ettei yksikään maahan yrittävä ja kiinni jäävä siirtolainen selviä ilman syytettä ja pidätystä.

Ilmaus on maan oikeusministerin Jeff Sessionsin lanseeraama. Sessionsin keväisen ilmoituksen mukaan kaikkiin paperittomiin maahantulijoihin sovelletaan "nollatoleranssia".

– Oli kyse sitten siirtolaisista tai turvapaikanhakijoista, jotka eivät tule maahan normaalin prosessin puitteissa, Turun yliopiston John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen sanoo.

Pidätettyjen ihmisten lapset otetaan huostaan ja laitetaan telttaleireihin ja varastorakennuksiin. Niissä he odottavat joko vanhempiensa oikeuskäsittelyn päättymistä tai sitten heidät sijoitetaan Yhdysvalloissa mahdollisesti olevien sukulaistensa luo tai vieraisiin sijaisperheisiin.

"Nollatoleranssin" taustalla on kaksi Yhdysvaltojen edustajanhuoneessa äänestämistä odottavaa lakialoitetta, joissa käsitellään sitä, miten lailliseen maahanmuuttoon tullaan suhtautumaan jatkossa.

– Eli mistä Yhdysvaltoihin saa tulla ihmisiä ja minkä verran, Heiskanen sanoo.

4. Onko Yhdysvaltojen siirtolaispolitiikka tiukentunut?

– Yhdysvallat ei ole siirtolaisleiri eikä se tule olemaan pakolaisten säilyttämiskeskus, presidentti Donald Trump sanoi maanantaina.

"Nollatoleranssi" kertoo samaa linjaa Trumpin maahanmuuttolinjasta kuin hänen kampanjapuheensakin: suhtautumista maahanmuuttoon on – ainakin puheiden tasolla – kiristetty ja kiristetään kautta linjan.

Myös maahanmuuttajien rodullistaminen on tuttua jo Trumpin presidentinvaalikampanjan ajalta, sanoo Turun yliopiston John Morton -keskuksen johtajan Benita Heiskanen. Ainakin puheiden tasolla kyse on usein siitä, ketkä saavat tulla Yhdysvaltoihin.

Linjan tiukentumisen lisäksi voisi puhua painotuksista. Eri hallinnot siis toteuttavat ja painottavat maahanmuuttolakeja eri tavoin.

Keskeinen kysymys hallintojen välillä on Heiskasen mukaan se, miten paperittomiin turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan: ovatko he rikkeentekijöitä vai rikollisia?

Edellisen, presidentti Barack Obaman hallinnon kanta oli keskittyä karkottamaan ihmisiä, jotka ovat tehneet rikoksen ja tulleet tuomituiksi siitä. Obaman hallinnon aikana pyrittiin yhdistämään perheitä, jotka olivat jo maassa.

Toisaalta, Obama noudatti lakeja kirjaimellisemmin ja karkotettujen ihmisten määrä nousi hänen hallintonsa aikana.

– Hän sai aika paljon kritiikkiä siitä, että noudatti lain kirjainta, Heiskanen sanoo.

Kesästä 2014 alkaen Obamaa arvosteltiin rajusti (siirryt toiseen palveluun) siitä, että hän hänen hallintonsa toimet pysäyttivät sadat ihmiset Yhdysvaltain rajalla oleviin säilytyskeskuksiin.

Keskeistä Yhdysvaltojen siirtolaiskysymyksen ymmärtämisessä on Heiskasen mukaan se, että laki ja käytäntö eivät kohtaa. Yhdysvalloissa kun on 10–12 miljoonaa paperitonta ihmistä jatkuvasti.

– Raja vuotaa aina, mutta suhtautuminen paperittomiin riippuu aikakaudesta ja taloustilanteesta.

Kun heistä on hyötyä, on suhtautuminen suopeampaa. Kun yhteiskunnallinen tilanne kiristyy, kiristyy myös politiikka.

Esimerkiksi vuoden 2008 laman jälkeen paperittomien siirtolaisten määrä Yhdysvalloissa väheni huomattavasti, koska tarjolla ei ollut työpaikkoja joihin tulla.

Keskeinen muutos on peräisin syksyltä 2001.

– Syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen poliittinen retoriikka alkoi niputtaa yhteen maahanmuuttajat ja terroristit, Heiskanen toteaa.

Entinen presidentti George W. Bush alkoi vuonna 2006 rakennuttaa aitoja, jotka ovat Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla nykyäänkin. Rajavartioston henkilöstön määrää on myös lisätty kuluneiden vuosien mittaan tasaisesti.

5. Ketkä vastustavat uutta linjaa? Ketkä puolustavat sitä?

YK sekä sen pakolaisjärjestö UNCHR ovat vaatineet lopettamaan lasten erottamisen vanhemmistaan välittömästi. Samoin esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on arvostellut käytäntöä.

Yksi vastikään vastustuksensa ilmaisseista yksittäisistä ihmisistä on Yhdysvaltain entinen ensimmäinen nainen, Laura Bush. Republikaanipresidentti George W. Bushin vaimo kirjoittaa Washington Postin julkaisemassa mielipidekirjoituksessa, että lasten erottaminen vanhemmistaan särkee hänen sydämensä (siirryt toiseen palveluun).

– Ymmärrän tarpeen suojella kansanvälisiä rajojamme, mutta tämä nollatoleranssi on julmaa. Se on epämoraalista. Ja se särkee sydämeni, Bush kirjoittaa.

Yhdysvaltalaiskanava CNN:n kyselyn mukaan amerikkalaisista kaksi kolmasosaa vastustaa (siirryt toiseen palveluun) siirtolaislasten erottamista vanhemmistaan. Kyselyn mukaan demokraateista valtaosa vastustaa erottamista, mutta republikaanien enemmistöltä käytäntö saa tuen.

Kriitikot ovat sitä mieltä, että siirtolaislapset ovat joutuneet poliittisen pelin panttivangiksi.

– Ja että heitä käytetään tässä aseena, Benita Heiskanen lisää.

"Nollatoleranssia" tuntuukin puolustavan ainakaan ääneen enää harva.

Oikeusministeri Jeff Sessions on perustellut "nollatoleranssia" Raamatun säkeillä, mikä ei kuitenkaan ole saanut tukea yhdysvaltalaisten konservatiivikristittyjen piireissä (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Aiheesta muualla: