Vantaan pikaratikkaa kutsutaan sittenkin ratikaksi, nyt tarvitaan vielä rahoitusta valtiolta – rakennustyöt on määrä aloittaa vuonna 2025

Vantaan ratikoista tulee nopeampia kuin Helsingin raitiovaunuista, ja ne saavat vaaleanvihreän värityksen. Pikaraitiotien reitti kulkee Mellunkylästä Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

raitioliikenne
Ratikkareitti
Yle Uutisgrafiikka

Vantaalle suunnitellun pikaraitiotien rakennustyöt aloitetaan vuonna 2025, jos hankkeen rahoitus varmistuu. Investointipäätös valtion rahoituksesta jää seuraavalle hallitukselle.

Vantaan kaupunginhallitus päätti pikaraitiotien yleissuunnitelman laatimisesta marraskuussa 2017. Yleissuunnitelman on määrä valmistua vuoden 2019 loppuun mennessä.

Alun perin Vantaan pikaratikaksi tituleerattu pikaraitiotieyhteys kulkee sittenkin nimellä Vantaan ratikka. Raitiotieyhteys yhdistää Hakunilan ja Länsimäen seudun raideverkkoon ja luo yhteyden Tikkurilaan, Aviapolikseen ja lentoasemalle.

Vantaan ratikan liikenneinsinöörin Tiina Hulkon mukaan raitiovaunun reitti Tikkurilassa voi vielä muuttua, mutta muuten pikaraitiotien reitti on selvillä.

– Hanke ei ole ollut kauheasti julkisuudessa. Voi olla, että tulee jokin vahva kansanliike siitä, mistä reitin kuuluisi mennä. Sittenhän meidän pitää harkita mitä tehdään, Tiina Hulkko sanoo.

Vantaalla tullaan kulkemaan raiteita pitkin nopeammin kuin Helsingissä kuljetaan. Vantaan raitiovaunujen keskinopeus tulee olemaan 24 kilometriä tunnissa. Helsingissä raitiovaunut kulkevat 14 kilometrin tuntivauhtia. Väriksi on suunniteltu vaaleanvihreää.

Raitiotien rakennuskustannukset ovat alustavassa yleissuunnitelmassa 225–260 miljoonaa euroa. Kustannukset on laskettu hyödyntäen Tampereen raitiotien ja Raide-Jokerin kustannuksia.

– Rahoitus koostuu toivottavasti 30 prosenttia valtiolta, lopusta puolet tulevat Vantaan suorina rakentamiskustannuksina. Toinen puoli HSL:n infrakustannusten kautta.

Liikennöintikustannukset on laskettu erikseen. Niihin kuuluvat varikko ja kalustonhankinta, joista maksavat muutkin HSL-kunnat.

– Tämä tulee parantamaan huomattavasti joukkoliikennettä Itä-Vantaalla, jossa nyt on tavallisia busseja. Raitiotien myötä on enemmän tilaa matkustajille, ja liikenteestä saadaan luotettavampi ja laadukkaampi.

Hulkon mukaan raiteissa on se hyvä puoli, että reitit ovat selkeitä. Yleisesti Vantaan liikennettä koitetaan Hulkon mukaan parantaa niin, että kaupunkiin saataisiin enemmän joukkoliikenteen käyttäjiä ja vähemmän henkilöautoilijoita.

Korjaus 20.6.2018 klo 12.22: Pääkuvan kartta Vantaan raitioteistä oli aluksi virheellinen. Kartta oikeasta reitistä päivitettiin juttuun kello 13.02.