Hyppää sisältöön

Luvian kalankasvattamon lupa on vain kolmasosalle aiotusta kalamäärästä: "Taloudellisesti ollaan kipurajoilla"

Kasvattamo haki lupaa 2000 tuhannelle tonnille, lupa saatiin 600 tonnille. Yrityksen toimitusjohtaja ei osaa arvioida, onko kasvatus taloudellisesti kannattavaa pienemmällä määrällä.

Kalan markkinahinnat ovat Offshore Fish Finlandin toimitusjohtaja Jyri Luotosen mukaan nyt jo melko kovia, mutta toiminta voi olla vielä kannattavaa pienemmälle määrälle saadulla luvalla. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Luvian asukkaissa paljon vastustusta herättänyt Offshore Fish Finland Oy:n kalankasvattamo sai tiistaina Etelä-Suomen aluehallintovirastolta määräaikaisen luvan kalojen kasvattamiseen verkkoaltaissa Eurajoen merialueella Luvian edustalla.

Offshore Fish Finlandin toimitusjohtaja Jyri Luotonen kertoo, ettei päätös ollut sellainen kuin yhtiössä odotettiin.

– Taloudellisesti ollaan kipurajoilla. Kalan markkinahinta on aika kova, mutta voi olla että vielä näillä hinnoilla kasvatus on kannattavaa. Pitää laittaa laskukone käymään.

Lupa heltisi kolmasosalle haetusta kalamäärästä

Offshore Fish Finland haki alun perin lupaa kahdelle tuhannelle tonnille kalaa. Saatu lupa on kuitenkin huomattavasti pienemmälle määrälle. Lupa koskee lisäkasvatusta – kasvattamossa kasvava kala saa siis kasvaa 600 000 kilon verran.

– Luvan mukaan saamme kasvattaa 600 000 kiloa kalaa vuodessa, mikä on aika mitätön määrä verrattuna alkuperäisen luvan kahteen tuhanteen tonniin, Luotonen kertoo.

Saatu lupa näyttää suuntaa suomalaisen kalankasvatuksen tulevaisuudelle.

– Suurempia lupia ei tulevaisuudessa todennäköisesti saa.

Valituskierros edessä

Lupapäätös ei ole vielä lainvoimainen. Aluehallintoviraston lupa siirtyy seuraavaksi valituskierrokselle, jonka käsittelee Vaasan hallinto-oikeus.

–Olemme valmistautuneet siihen, että ankkurointirakentamista voidaan aloittaa piakkoin. Mahdollisesti tämän vuoden aikana kasvattamosta tulee joitain kiloja kalaa, Jyri Luotonen arvioi.

Suomessa ei ole muualla kasvatettu kalaa ulkomerellä sijaitsevissa kasvattamoissa. Luvian edustalla on testattu koetoimintaa, josta on saatu hyviä kokemuksia. Alueen asukkaita on hiertänyt erityisesti kasvattamon suunnittelema kalojen talvisäilytys ja siitä aiheutuvat päästöt.

– Meidän näkemyksemme mukaan päästöt eivät aiheuta rehevöitymistä.

Juttua korjattu 19.6. klo: 17:53: tarkennettu saadun luvan tarkoitusta.

Lue lisää:

.
.